Гонките се увеличават, пияни и без книжки летят по улиците в сезона на отпуските

Сигнали за гонки по улиците на големите градове заливат полицията. Най-много са незаконните състезания в София, рискови надпревари са засечени и в Пловдив, Стара Загора и Силистра.

На Южната дъга в София според КАТ често се провеждат гонки. До момента близо 60 са сигналите за незаконни състезания у нас, като 47 от тях са в столицата. 

Новата тенденция е, че все по-често мотористите си организират гонки по новите булеварди в София. При проверките на пътната полиция са глобени над 50 души, а в София любителите на високия адреналин понякога карат без книжки или след употреба на алкохол.

След сигнали за гонка в столичната полиция са хванати 7 неправоспособни и четирима пияни шофьори.

„Дадохме определение за гонка - като нерегламентирано състезание, и всеки, който организира и участва в такова състезание, ще бъде наказан с отнемане на книжката за 1 година и 3000 лева глоба за първо нарушение, а за така наречения рецидив глобата е 5000 лева и 3 години отнемане на правото да се отнема автомобил”, поясни председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев, съобщи бТВ. 

Началникът на "Пътна полиция" – СДВР Тенчо Тенев коментира, че от началото на летния сезон няма много драстични случаи. „В момента, тъй като вече завърши учебната година, хората тръгват на почивки и може би, тъй като няма да има много движение в столицата, гонките ще се увеличат. По тази причина имаме готовност да реагираме веднага с наши патрули на определените места, където имаме информация, че се събират такива водачи”, увери той.

В момента в пътния закон не са предвидени наказания за участие в гонка. Ето защо от КАТ глобяват незаконните състезатели за техническа неизправност на колите или за шофиране с превишена скорост.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини