България потвърди подкрепата си за Украйна

Президентът Росен Плевнелиев потвърди категоричната подкрепа на България за европейското бъдеще на Украйна при срещата си с президента Петро Порошенко.

Държавният глава каза това на съвместната пресконференция с президента на Украйна Петро Порошенко, който е на еднодневно официално посещение у нас, предаде БТА. 

Плевнелиев заяви, че кризата в Украйна генерира заплахи за всяка една от държавите в Черноморския регион. 

Трябва да си даваме сметка каква извънредна нестабилност има в региона и трябва да бъдем готови да взимаме, включително и отговорни политически решения как да гарантираме своята сигурност, при положение, че в зоната на Черно море виждаме една – триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти от Приднестровието, та чак от другата страна през Грузия до Армения и Азербайджан. Свидетели сме дори и на брутална агресия, окупация на независима държава – именно това, което се случва в Украйна с Крим“, заяви Плевнелиев, цитиран и от БГНЕС. 

Според него единственото решение е колективно и нито една държава сама по себе си не може да се справи.

"Именно във формата НАТО и ние работим за увеличаване на подкрепата за Украйна по линия пакта за всеобхватно подпомагане на Украйна“, отбеляза българският държавен глава.

Росен Плевнелиев отбеляза още, че европейската интеграция е един от главните стимули на положителните реформи и промени. ЕС е проект за мир, за човешко и икономическо развитие на нациите, проект за сътрудничество между народите, посочи той. 

Независимо с или без Великобритания, имаме нужда от силен ЕС, на силни национални държави. България е силна и заради ЕС, и в рамките на ЕС, каза Плевнелиев в отговор на въпрос и допълни, че затова страната ни ще подкрепя подхода ЕС да продължава да интегрира.

Той изрази увереност, че ЕС ще продължи със своята подадена ръка към Украйна и процесът на интеграция ще се засилва. 

ЕС е един уникален проект, който трябва да покаже своята сила, а това минава и през много по-тясното сътрудничество и интеграция с Украйна, допълни Плевнелиев. 

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че Украйна иска силна и обединена Европа, която ще бъде солидарна със страната му. Той коментира, че не е сред политиците, които смятат, че Брекзит е разрушително явление. 

Порошенко посочи, че нищо не заплашва европейските стремежи на Украйна и допълни, че много важен момент в посоката към ЕС Украйна вече е преминала и никакви брекзити няма да я спрат. 

В присъствието на държавните глави бяха подписани три двустранни документа - междуправителствено споразумение за сътрудничество при бедствия, Меморандум между министерствата на младежта и спорта на България и Украйна; Споразумение между БАН и Държавната космическа агенция на Украйна за сътрудничество в рамките на космическия експеримент "Йонасат микро" на базата на космическия апарат "Микросат-М". 

По-рано държавният глава Росен Плевнелиев посрещна украинския президент Петро Порошенко на официална церемония на площад "Св. Александър Невски“ в София. Двамата президенти проведоха и среща "на четири очи".  

В рамките на визитата украинският президент ще разговаря и с премиера Бойко Борисов. 

Порошенко ще открие в София паметник на националния герой на Украйна Тарас Шевченко.

По-късно в Хисаря Порошенко ще разговаря с украински военнослужещи, настанени за рехабилитация във военния санаториум "Калероя".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    P
    p
    3 -1
    15:46, 30 юни 2016
    На тоя му останаха още няколко месеца но продэлжава да говори от името на целия народ знаейки че това не е така Недоумявам и друго завършил висше президент а като че ли не знае че крим е отвоюван от Турция още по времето на ЕКАТЕРИНА 2 и от тогава принадлежи на РУСИЯ За кратък период е ХАРИЗАН незаконно на Украйна от хашлака Хрушчов когато Украйна бе ЧАСТ от Съветския съюз Ако плевнята не знае това язък му за инженерството ако знае но се прави на голям евроатлантик значи чака службица в Брюксел
  • 2
    Не
    не желая
    3 -1
    18:33, 30 юни 2016
    Тоя нашия не го възприемам като президент и не желая да говори от мое име!
  • 3
    J
    j
    3 0
    20:54, 30 юни 2016
    В последната им среща когато Хитлер поискал войска българска на източния фронт Цар Борис отговорил------Ако пратя войска срещу руснаците тя ще се предаде барабар с духовата музика Можете ли да си представите тази картина ----фронтова линия нашите строени в блокове а отпред духовата музика свири Шуми Марица или Интернационала Хубаво би било щяхме да влезем в Гинес То с тоя президент и сега сме за Гинес Много свиреп тоа Плевнелиев бе
Последни новини