Правец - частният град на фамилия Златеви

Първият от информаторите на немския журналист Юрген Рот се оказа Светла Василева, председател на Съвета на директорите на топлофикацията в Правец.
Припомняме, преди два дни Рот бе у нас за представяне на книгата си „Новите демони", където са описани скандални факти, свързани с хора от политическия и бизнес елита ни.

Германският журналист многократно подчертаваше, че всичко в книгата му се основава на материалите, предоставени му от сигурни български информатори.

В България има общини, които могат да се нарекат частни градове. Такъв град е Правец, където шефът на „Лукойл" за България Валентин Златев инвестира 36 млн. евро. в изграждане голф игрище в града, разказва Василева в „Коритаров Live".

По думите й тя се свързала по интернет с немския журналист. В кореспонденцията между двамата го информирала, че в България има много частни градове.
Като такива, освен Правец, тя посочила Дупница, който е под контрола на братя Галеви, Перник, Видин.

Голяма част от собствеността в град Правец е на фамилията Златеви - на Златев баща по-скоро, обясни Василева и посочи, че за никого не е тайна, че фамилията подкрепя кмета на Правец, който кара втори мандат.

В момента от смяната на собствеността на Топлофикация-Правец, се упражнява неправомерен натиск върху нея - нелоялна конкуренция от страната на община Правец, която изгради газова разпределителна мрежа с държавен бюджет.
Не сме допускани до процедури за провеждане на обществени поръчки, тъй като сме конкурент на газовото дружество, в което участие има и общината, уточни Василева.

Тя разказа как са били унищожени съоръжения на топлофикацията. По думите й, захранващият газопровод, който минава под терена на голф игрището е бил нарязан и изхвърлен.
„Прерязването става на терена на голф игрището и няма как да се случи без знанието на инвеститора", категорична беше Светла Василева.

Обадихме се на полицията - те не изпратиха кола. Обърнахме се към Държавната агенция за технически надзор, тъй като става дума за съоръжения с обществена опасност. Те установиха прекъснат, нарязан и отстранен метър и половина газопровод.
В постановлението на Ботевградска окръжна прокуратура обаче се казва, че няма данни това да е престъпление от общ характер.
В момента обжалваме решението в Софийска окръжна прокуратура, посочи Василева.

От Топлофикация-Правец са се обърнали и към Европейската комисия. От там са получили отговор с писмо, в което се казва, че много от нещата, които са описани, са се случили преди България да се присъедини към ЕС и много от тях са свързани с националното законодателство.

Кметът на Правец Красимир Живков, който се включи по телефона, настоя Василева да каже кога е построен газопроводът, който е отстранен, и до колко е законен.
По думите на Василева той е построен през 1990 и е законен, тъй като има разрешение за експлоатация, издаден от община Правец.

Кметът отбеляза още, че трябва да се изясни и това дали газопроводът е отразен в кадастралната карта на Правец и има ли земята съдебна тежест.

Попитан дали Правец е частен град, Живков заяви, че това е спекулация.
„Заповядайте в Правец - един нормален български и европейски град", каза в заключение кметът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини