Протест срещу концесията на Летище София

Синдикални членове излизат на протест срещу концесията на Летище София. Те ще се съберат на Терминал 1, предаде БНР.

По време на протеста те няма да пречат на работата на летището и няма да блокират движението. 

Според синдикалните организации готвената концесия е неизгодна. От КТ "Подкрепа" смятат, че ако летището продължи да се управлява от държавата в бюджета ще постъпят повече от 2 милиарда лева.

Служители на летището също са против концесията и в момента са притеснени за бъдещето си. 

След протеста синдикатите ще решават какви ще бъдат следващите им действия. Министърът на транспорта Ивайло Московски обаче беше категоричен, че концесията няма да бъде прекратена каквото и да правят профсъюзите.

Към момента процедурата по отдаване на концесия на Летище София е спряна временно, заради подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията от арабски консорциум за неплатени суми по неустойки. 

Неотдавна Ивайло Москов каза, че световни авиооператори проявяват интерес към концесията на летище София. Сред тях са операторите на летищата в Цюрих, Мюнхен, Франкфурт, Лион, Дъблин, “Фиумичино” - Рим, “Венси”, третият по големина летищен оператор в Китай, турският “Тав”. 

Очаква се за целия период на концесията - 35 г., ползите за държавата да бъдат за над 1,2 милиарда лева. За периода концесионерът ще има задължение да инвестира поне 306 545 000лева без ДДС. 

Бъдещият концесионер трябва да заплати минимално еднократно концесионно плащане в размер не по-малък от 550 000 000 лева без ДДС, като размерът на годишното концесионното плащане не може да бъде по-малък от 9 957 000 лева без ДДС.

Източник: dnes.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини