Набират 30 младежи професинално обучение в Германия

Агенцията по заетостта набира 30 български младежи, средно образование, за професионално обучение в Германия през новата учебна година.

Възможност за придобиване на професия в областта настроителството и над 30 000 евро възнаграждение за три години ще получат български младежи в Германия, ако се включат в програмата "Работата на моя живот" (MobiPro EU) през новата учебна година, съобщиха от Агенцията по заетостта.

До края на месеца желаещите да се развиват в областта на строителството младежи имат възможност да подадат документи за професионално обучение в Германия. 

Агенцията по заетостта дава шанс на 30 кандидати да започнат обучението си в рамките на програмата.

Предложението е за платено тригодишно професионално обучение. Германският строителен център за образование и квалификация BiW BAU с партньорството на Агенцията по заетостта ще обучи в Германия по специалностите "пътен строител""строител-бетон/стоманобетон" и "строителен дърводелец" младежи на възраст от 20 до 27 г., завършили средно образование.

Програмата "Работата на моя живот" (MobiPro EU) предвижда и безплатен интензивен курс по немски език

След езиковия курс, в края на август, младежите ще заминат за Германия, където започва шест седмичната им практика в строителни компании. Намерението е през тези 6 седмици младежите да се ориентират професионално.

През този период на подготвяща бъдещото професионално обучение практика те ще получат стипендия 818 евро месечно (или 1 227 евро общо за месец и половина). Разходите за пътя до Германия се заплащат от програмата.

През октомври 2016 г. започва същинското обучение, като през първата година обучението на цялата група български младежи ще се извършва от Строителния център за образование и квалификация BiW BAU. Успоредно ще има и допълнително езиково обучение. Заплащането през първата година е 818 евро месечно.

През втората и третата година стажантите ще се обучават на работното си място в обучаващи строителни предприятия със стабилни пазарни позиции и дългогодишна история. Месечното възнаграждението за труда в обучаващите предприятия възлиза на 836 евро през втората година и 1056 евро през третата

Крайният срок за подаване на документи е 30 юни.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини