Прокуратурата иска отмяна на скъпите винетки

Тарифата за новите цени на винетките е незаконна и трябва да бъде отменена. Това е становището на Върховната административна прокуратура (ВАП), което е изразено по делото срещу новите цени на винетките. Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), беше атакувана в съда от няколко неправителствени организации. По проведеното във вторник дело прокуратурата е подкрепила жалбите, които е определила като основателни. 

Според държавното обвинение предложението за промяна в цената на винетните стикери трябва да бъде направено от министрите на финансите и регионалното развитие, както е указано в Закона за пътищата. "Предложението до МС за изменение на Тарифата не е изготвено съвместно от министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството, а еднолично от министъра на регионалното развитие и благоустройството", се посочва в становището на прокуратурата.

От държавното обвинение предоставят като довод и факта, че проектът за новата цена на винетките не е публикуван за обществено обсъждане, което е в противоречие със Закона за нормативните актове (ЗНА) и Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Отсъстват и мотиви:

Според държавното обвинение процедурата по приемане на Тарифата е нарушена, което не защитава обществения интерес и това нарушение се определя като съществено. Освен това не е спазено и изискването регионалният министър да е съгласувал промените с органите, които са свързани с приложението и контролирането на нормативния акт като Министерството на финансите, МВР, Транспортното министерство и други ведомства. 

Според прокуратурата липсата на мотиви не обосновава необходимостта от промяна на цената на винетките: 

Според държавното обвинение доводите за покриване на недостиг от 600 млн. лв. за поддържането на пътната мрежа, не кореспондира с очакваните приходи от 300 хил. лв. Прокуратурата отбелязва също, че по закон държавните такси се определят на основата на материално-техническите и административни разходи по предоставяне на услугата. Такава обосновка липсва и в доклад на АПИ, но също и в Стратегията за развитие на пътната инфраструктура в Република България 2016-20122 г. и Средносрочна оперативна програма за изпълнение на Стратегията.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини