Експерти: Заплаха от атака с „мръсна бомба” в европейски град

Напрежението между Русия и Запада може да ги отклони от сътрудничество за предотвратяване на инцидентна ядрена конфронтация или използване на „мръсна бомба” при терористична атака. Това алармират експерти по ядрена сигурност, цитирани от Ройтерс.

Бившият военен министър на САЩ Уилям Пери заяви, че съжалява за настоящата липса на комуникация между САЩ и Русия след анексирането на Крим от страна на Москва.

Близо сме да пресъздадем условия, които почти ни тласнаха до ръба на ядрена война” по време на Студената война, предупреди той.

Анатоли Адамишин, бивш заместник-министър на външните работи на Русия, смята, че САЩ са се насочили към политика на „задушаване на Русия”.

САЩ просто трябва да преосмислят политиката си: трябва да се фокусират върху ядреното съкращаване. Русия и САЩ не са врагове по природа”, смята той.

Двамата дипломати изразиха вижданията си на конференция, организирана от Люксембургския форум за предотвратяване на ядрена катастрофа. На конференцията участваха също бившият съветски лидер Михаил Горбачов, шведският дипломат Ханс Бликс и генералният секретар на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано.

Председателят на форума Моше Кантор смята, че от края на Студената война днес има най-голяма заплаха от атака с „мръсна бомба” в европейски град.

Експерти по сигурността изразиха безпокойството си, че терористи могат да нападнат лошо охраняваните европейски атомни централи.

Кантор призова Вашингтон и Москва да си сътрудничат в използването на технологичните си ресурси за наблюдение незаконното транспортиране на радиоактивни материали.

Горбачов, който участва на събитието със сателитна връзка, изтъкна от своя страна, че е притеснен от нарастващата готовност на много държави да използват въоръжени сили за разрешаване на конфликти вместо да преговарят.

Това няма да разреши проблемите, а само ще подкопае международното право и ще отслаби международните отношения, категоричен Горбачов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини