БСП прави вътрешно-партиен „референдум” за президентския вот

БСП пита членовете си за явяването на президентските избори. Това реши заседанието на Националния съвет на левицата, след като 93-ма от членовете гласуваха „за“, 2–ма „против“ и 20 се въздържаха.

Проектът на бюлетина за вътрешното допитване за участие на БСП в президентските избори съдържа два въпроса. Единият е по какъв начин БСП да участва в изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г. Вариантите са четири - в коалиция с други партии и организации, самостоятелно като партия, като подкрепи кандидат на друга партия или организация или като подкрепи независим кандидат, издигнат от инициативен комитет.

Вторият въпрос е свързан с това с кои от партиите е допустимо БСП да преговаря за издигането на общи кандидати за президентска двойка. Тук кандидатите избират между партии от коалиция БСП - Лява България, АБВ, Атака, ВМРО, Движение 21, ДПС, НФСБ или други партии и организации.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще предложи съвсем нова и различна концепция от досегашната за функции и състав на Национален предизборен щаб. Тя поясни, че това се случва в изпълнение на поети ангажименти да се пита всеки член на БСП какво е мнението му.

„Вярвам, че тази процедура ще протече добре и ще даде своя резултат. Предлагам от тук нататък това да бъде практика по сериозните теми за партията и за държавата”, каза Корнелия Нинова.

Предлага се да има централна комисия, която да издава методическите указания за това какво трябва да се случва по места. Ще има и общински комисии по места. Право да гласуват ще имат всички хора от членския списъчен състав в общинските структури. Гласуването ще бъде в продължение на една седмица. Срокът на провеждане на вътрешното гласуване ще е от 27 юни до 3 юли.

Нинова настоя за пълна мобилизация пред съпартийците си. „Нека това да бъде и разговор и за смисъла на президентската институция, за характера на президентската институция, за поставяне на приоритети в националната политика. Защото един президент трябва да отстоява националния интерес и да работи в полза на всички българи”, коментира още лидерът на левицата.

Нинова коментира, че БСП е "за" това народът да си казва мнението чрез референдуми. „Това е най-важният глас при вземането на решенията в политиката. След като смятаме така на държавно ниво, трябва да дадем този пример във вътрешнопартиен план. Членовете на партията да казват какво ще правим от тук нататък. БСП е партията, която ще слуша народа”, категорична бе Нинова.

В дискусията по темата бившият председател на БСП Михаил Миков също взе думата. „Отиваме на президентски избори. Президентът има определени функции по Конституция и би трябвало да има определена предизборна платформа”, каза той.

От своя страна Румен Овчаров, коментира, че задачата на това допитване е Националният съвет на БСП да се опита за първи път да чуе мнението на партията по един конкретен въпрос.

Националният съвет на БСП предстои да приеме решение за утвърждаване на състава на националния предизборен щаб, утвърждаване на поименния състав на съветите и комисиите на Националния съвет на БСП, пакет от антимонополни законодателни инициативи на партията.

Също така предстои да се приеме позиция на Националния съвет на БСП по Изборния кодекс и позиция повод 25-годишнината от приемането на Конституцията на България.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    За
    запознат
    2 0
    21:26, 4 юни 2016
    Тези се правят на че ще спечелят избори отсвирени са от всякъде

Още новини

Последни новини