Течни цигари задоволяват никотиновия глад

В Холандия са създадени "течни цигари", които задоволяват никотиновия глад, съобщиха в. "Дейли телеграф" и в. "Индипендънт".

Безалкохолната напитка, която съдържа 15% никотин, се продава с успех от една година в Холандия, разпространявана от холандската фирма United Drinks and Beauty Corporation. Пускането й във Великобритания предстои.

Производителите твърдят, че питието не съдържа веществото никотин, а смес от корени на южноафрикански растения, които имат "слаб тонизиращ ефект, последван от еуфорично усещане за спокойствие и отпускане". Питието с название "Течно пушене" се продава в 275-милилитрови контейнери, съдържа под 21 калории и ще струва 1,50 британски лири, когато бъде пуснато в магазините.

Въпреки че няма да има възрастови ограничения за купувачите, производителите смятат, че никотиновата напитка не трябва да се пие от лица, ненавършили 15 години. Главният изпълнителен директор на United Drinks Мартин Хартман казва, че разработеният от тях продукт има свойства, сходни с никотина, и целта на фирмата е да помогне на хората, засегнати от забраната на тютюнопушенето.

Течните цигари задоволяват никотиновия глад в продължение на 1-4 часа. Според Хартман напитката ще може да се консумира в барове, ресторанти, влакове и по време на продължителни самолетни полети.

Групи, борещи се срещу тютюнопушенето, са изразили безпокойство. Според една тяхна представителка консумацията на течните цигари може да популяризира тютюнопушенето. Освен това не е доказано, че новият продукт е напълно безвреден.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини