Пускат юбилейна монета за Независимостта

Юбилейна монета за Независимостта, валидиране на юбилейна марка и пощенски плик ще бъдат представени днес във Велико Търново. Сребърната монета е с номинал 10 лева, а на касите на БНБ ще се продава на цена от 54 лв. с ДДС. Събитието е час от тържествата за отбелязване на 100-годишнината от обявяваването на Независимостта в старата българска столица.
Председателят на Народното събрание Георги Пирински ще произнесе реч при откриването на изложбата "Символите на българската държавност" в изложбени зали "Рафаел Михайлов".

На тържествата във Велико Търново ще присъстват министър председателят Сергей Станишев и министри от кабинета. Света литургия ще започне в църквата "Св. 40 мъченици". След това гвардейци ще изнесат осветеното национално знаме в двора на църквата "Св. 40 мъченици". Тържествата ще продължат с шествие до Двореца в крепостта Царевец. Националното знаме на Република България ще бъде издигнато тържествено, а след това на Паметника на Независимостта в крепостта Царевец ще бъдат поднесени венци и цветя. Тържествата ще продължат с празнично шествие от крепостта Царевец до паметника "Майка България", където ще бъдат положени гирлянди и цветя. Концерт пред общината ще изнесат Елица и Стунджи.

На площад "Цар Асен" ще се състои тържествена заря-проверка. Ще се излъчи и аудиовизуален спектакъл "Царевград Търнов - Звук и светлина".
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини