Търсим извънземен живот на погрешни места

Астрономите търсят слънчеви системи, подходящи за живот, не където трябва, показва ново изследване на учени от САЩ, Великобритания и Канада, цитирано от АФП.

Специалисти от Университета на щата Вашингтон в Сиатъл, Университета на Централен Ланкашир във Великобритания и университетите в Хамилтън и "Макмастър" в Онтарио са съставили компютърен модел, който симулира движението на звездите в Млечния път в течение на 9 милиарда години.

Чрез компютърна симулация е открито, че галактиките мигрират от центъра на Галактиката към спиралните й рамена, а не остават в една и съща орбита около галактичния център, както учените смятаха досега.

Следователно астрономите, които разчитат на положението на нашето Слънце като начална точка в търсенето на райони, годни за живот, трябва да разширят обхвата си на търсене.

На практика това означава, че търсенето на слънчева система като нашата се затруднява, защото подходящата за живот зона е много по-флуидна и може дори да се разтегне до самия ръб на Галактиката, казва Джеймс Уодсли от университета "Макмастър".

Доскоро астрономите не можеха да помислят, че си заслужава да търсят живот по-надалеч в Галактиката.

Смяташе се, съставните елементи на живота се намират предимно в галактичния център и стават все по-редки с отдалечаването от него.

Ако учените обаче съумеят да гледат по-надалеч в Млечния път, светове, подобни на нашата Слънчева система биха могли да се открият в периферията на Галактиката ни, убеден е Уодсли. Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal Letters.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини