Лансират нова теория за машина на времето

Бъдещите поколения ще могат да пътуват в миналото

Израелски учени публикуваха проучване, което описва детайлно как на теория да се създаде машина на времето. Според изследователите от Technion – израелският институт по технологии, теорията би могла да позволи на бъдещите поколения да пътуват в миналото.

"За да пътувате назад във времето, структурата на четвъртото измерение трябва да бъде проектирана по подходящия начин", твърди проф. Амос Ори от Факултета по физика към Technion.

Във физиката се приема, че всеки математически модел включва комбинацията на пространство и време, където пространството е триизмерно, а времето се явява четвъртото измерение.

"Това е свързано с теорията за относителността на Айнщайн, според която структурата на пространство-време може да е плоска. Тя е обикновена, проста структура, но може и да се илюстрира с различни конфигурации. Според теорията на относителността, същността на гравитационните полета се корени в изкривяването на време-пространството. Теорията на относителността определя и как пространството се изкривява и как това изкривяване се развива във времето", обяснява професорът.

Ори твърди, че пътуването назад във времето всъщност е затваряне на времевите криви, така че изследователите могат да се върнат назад в събития в миналото. При плоско пространство, не е възможно да се затворят кривите и връщане назад във времето. За да съществуват затворени времеви криви, трябва да има изкривяване на специфична форма на време-пространство.

Въпросът, който Ори изучава, е дали законите за гравитацията допускат развитието на време-пространството с изискваните изкривявания. В миналото, учените са повдигали множество възражения на тази вероятност.

Въпреки всичко, екипът на Technion допуска теоретичен модел на време-пространство, който може да се развие до машина на времето.

Моделът решава някои въпроси, с които досега учените не са успели да се справят. Едно от твърденията срещу възможността за съществуване на машина на времето е, че за да се създаде такова устройство, ще бъде необходимо то да съдържа материал с отрицателна плътност. И тъй като нямаме такъв материал, следователно не е възможно да изгради машина на времето.

Но Ори предполага теоретичен модел, който не изисква материал с отрицателна гъстота. Предложението по същество е вакуумно пространство, което съдържа регионално поле със стандартен материал с положителна плътност.

"Самата машина представлява време-пространство", заключава израелският учен.
Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини