На прага на смъртта: какво всъщност се случва?

Учени изучават мозъка на хора на прага на смъртта.

Много от сведенията за изживяването звучат така: една приветстваща бяла светлина и повторяемост на спомени. Сега учените целят да изучат какво наистина се случва с мозъка и по-конкретно, когато някой е на предела да умре.

В едно ново проучване, наречено AWARE (AWAreness during REsuscitation), лекарите ще изследват пациенти в болници в Европа и Северна Америка, които достигат стадия, наречен сърдечен удър.

„Обратно на общественото разбиране, смъртта не е специфичен момент", каза лидерът на проучването д-р Сам Парния от университета в Саутхемптън в Обединеното Кралство. „Това е процес, който започва, когато сърцето спира да тупти, белият дроб спира да функционира – състояние, наречено от медицината сърдечен удар, което от биологична гледна точка е синоним на клинична смърт.

Науката се бори усилено да дефинира смъртта и да определи точния момент, в който тя настъпва. Затова повечето лекари разглеждат смъртта повече като процес, отколкото като събитие. Един човек е мъртъв, когато спре да диша, когато сърцето му спре да бие и мозъчната активност престане.

„По време на сърдечния удар и трите критерия са на лице", каза Парния. „Тогава има един период от време, в който последният момент може да е от няколко секунди до един час или повече, в който незабавните медицински усилия може успешно да възстановят сърцето и да върнат процеса в обратна посока. Какво изпитват хората по време на този период предлага уникален прозорец от знания към разбирането на това, което всички ще изпитаме по време на процеса смърт".

Предишно проучване дава резултати, че от 10 до 20 процента от хората, получили сърдечен удър, докладват за прозрачност, добре структуриран мислен процес, разсъждаване, спомени и понякога детайлни спомени на събития по време на тяхната случайна среща със смъртта.

От друго проучване става ясно, че хора, които са докладвали за мирни чувства, ярка светлина и изживявания извън тялото по време на този процес са били по-податливи на трудност при разделянето на съня от безсънието. И в двата случая преди и след тези изживявания, тези хора често имат симптоми на много често мигане на очите докато се събудят.

AWARE проучванията имат за цел да разберат какво се случва с мозъка, когато тялото на човека спира да работи, дали е възможно тези хора да виждат и чуват по време на сърдечен удър, и какви са точно изживяванията извън тялото.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини