Мобилтел съзря картел между КРС и БТК

Операторът ще сезира Европейската комисия
Мобилтел ще обжалва решенията, основани на пазарните анализи на Комисията за регулиране на съобщенията, в случай, че мерките, предложени от КРЗ, останат във вида им, в който вчера бяха представени на българските оператори. Най-големият мобилен оператор у нас съзря картел между КРС и БТК и възнамерява да сезира Европейската комисия по случая.
"В пълен разрез с европейската практика по прилагане на регулаторната рамка, вчера председателят на КРС г-н Божков представи драстични мерки срещу двама от тримата играчи на пазара на мобилни комуникации в страната, като така нелоялно подкрепи единствено и само групата на БТК. Предложените мерки са в противоречие с решението на КРС от януари 2008 г. и биха довели до незаконно преливане на сериозни средства от Мобилтел и Глобул към БТК. В същото време предложените мерки по отношение на фиксирания оператор са в пълен синхрон с осигурения пазарен и регулаторен комфорт на все още действащия монополист", заявиха от М-Тел в съобщение до медиите.
4 месеца след като подписа новия договор за взаимно свързване между БТК и другите мобилни оператори, телекомът постави ултиматум на Мобилтел и Глобул за едностранно намаление на цените за терминиране. Според М-Тел, с това си действие БТК незаконно нарушава споразумението за взаимна свързаност.
Споразумението за намаление на цените за терминиране беше постигнато в началото на 2008 г. със съдействието на Мобилтел и Глобул, които приеха намаление от над 35% до средата на 2009 с оглед препоръките на Европейската комисия. Същата подкрепа бе осигурена и за въвеждането на преносимостта на мобилните номера в поставените от КРС срокове.
"В категорично противоречие на изконната си роля КРС представя на операторите мерки, изготвени едностранно и защитаващи целенасочено определени интереси", коментира изпълнителният директор на Мобилтел Йозеф Винацер.
От своя страна, БТК заяви официално, че решението на КРС във връзка с анализа на пазарите на едро на фиксирани и мобилни мрежи е първата стъпка от страна на Регулатора за последните 10 години, с която се прави реален опит за въвеждане на регулация по отношение на мобилните оператори с господстващо положение на българския пазар, а именно М-тел и Глобул.
Поради липса на такава до момента, цените за взаимно свързване, както между мобилни, така и между мобилни и фиксирани мрежи, са най-високите в Европа. Дори и след решението на КРС от вчера за намаляване на цените, последните са все още най-високи в Европа. Всичко това се поема единствено и само от крайните потребители, посочиха от БТК.
От телекома смятат, че мерките в решението на КРС засягат значително и БТК, доколкото те ще доведат до съществено намаляване на цените на всички услуги на едро, които предлага компанията. В БТК са сигурни, че българският регулаторен орган и Европейската комисия ще продължат и дори ще засилят тези мерки в полза на крайния клиент.
Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини