Наши физици влизат в ”Шестото клеймо”

30 наши учители по физика ще влязат в ролята на герои от "Шестото клеймо" на Дан Браун. Те ще присъстват на най-големия експеримент на планетата и ще са сред първите, които ще видят на живо резултатите от Големия взрив в световния център за изследване на елементарните частици във физиката "Церн" край Женева.

Феноменалното събитие ще е на 10 септември, когато най-големият ускорител на елементарни частици в историята - LHC, ще симулира условия, близки до тези, при които се е родила вселената. Невижданият по мащабите си експеримент ще е в 27-километровия тунел, прокопан под земята между Женевското езеро и планината Юра, обясни Свежина Димитрова, физичка във варненската гимназия по транспор, съобщава в. "Стандарт". Тя се върна след едномесечно обучение в "Церн".

В тунела ще бъдат ускорени два снопа протони, един срещу друг, до енергия общо 14 тераелектроноволта на площ по-малко от дебелината на човешки косъм. В централната част на тръбата ще бъде най-големият фризер в света - с температура по-ниска от тази в дълбокия Космос. Всеки от двата лъча протони ще измине 27-километровия тунел повече от 11 000 пъти в секундата. Максималната им енергия се равнява на 400-тонен влак, движещ се със 150 км/ч.

Българите ще са и сред първите, които ще разберат има ли "влак" във времето.
Според теорията на руските учени Ирина Аресиева и Игор Волович ускорителят в тунела може да разчупи времевите рамки и да отведе хората в миналото и в бъдещето. Руснаците са публикували това в американско списание. В "Церн" се снима и филм по книгата "Шестото клеймо" на Дан Браун. Като видял световния научен център, режисьорът съжалил, че авторът не е бил там, преди да напише култовата книга.

Феноменалният експеримент, който струва милиони евро, ще събере 7000 учени от 70 страни по света.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини