Затоплянето на океаните е причина за силните бури

Броят и интензитетът на най-силните бури се увеличават със затоплянето на океаните, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

Увеличение на температурата на океанската повърхност с 1 градус по Целзий води до нарастване на глобаланата честота на силните бури - с ветрове, чиято скорост надвишава 51 м/сек.

Броят на тези бури нараства от 13 на 17 годишно, т.е. става дума за 31-процентно увеличение, са установили трима изследователи от Държавния университет на Флорида и Университета на Уисконсин.

Тези заключения потвърждават теоретичен модел за бурите, който подсказва, че ветровете би трябвало да се усилят вследствие на покачването на температурата на океанската повърхност.

Досега обаче анализът на тропическите бури по света не съответстваше на тази теория, защото бе фокусирал вниманието върху статистически промени, свързани със силата на ветровете на средна по сила буря.

За сметка на това теорията е статистически проверена в случая с най-силните бури, чийто интензитет нараства.

"Отбелязваме тенденция, свързана с повишаване на максималните стойности за най-силните ветрове на тропическите бури във всеки океански басейн, като повишението е най-значимо в северната част на Атлантическия океан", заявяват изследователите Джеймс Елзнър, Джеймс Косин и Томас Джагър.

Те анализирали данни за тропическите бури, наречени урагани в Америка и тайфуни в Азия, за 25-годишен период между 1981 г. и 2006 г.

Единственият район, който е изключение от правилото, е южната част на Тихия океан. От началото на изследвания период районът е по-топъл в сравнение с другите райони, но покачването на температурата е било по-малко. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини