Пускат нови български перални - за данъци

Очертават се нови перални за ДДС и акцизи върху горивата, прогнозира депутатът от Коалиция за България и зам.-председател на транспортната комисия в парламента Радослав Илиевски.

Със закона за акцизите ние приехме двуразовото възстановяване на акцизите на горива за земеделските производители за агротехнически мероприятия до седем литра дизелово гориво на декар. В България се оказа, че има доста интересни комбинации между транспортни фирми, които са с определена тежест на пазара. Те или са си изкупили земеделски земи, или ги арендуват, или имат договори за съвместно ползване с други арендатори. При тази схема те използват това данъчно облагодетелстване, като не използват целия обем агротехнически мероприятия. Това заяви пред журналисти Радослав Илиевски след заседанието на транспортната комисия в четвъртък, предаде "Фокус".

Илиевски бе категоричен, че трябва да се вземат мерки срещу подобни действия. Той даде пример за подобна схема – ако едно транспортна фирма има 10 000 дка земя, тя я обработва формално и я засява с масов посев, но отчита всички мероприятия – тип оран, пръскане и други, след това изтегля акциза и получава 70 000 литра дизелово гориво. С това количество фирмата харчи около 15 000 литра за агротехнически нужди, а останалите 55 000 литра ги вкарва в транспортната си схема.

По този начин горят гориво на дъмпингови цени – около 1.60 лева. Така те правят дъмпинг на целия транспортен пазар, а останалите фирми не са конкуренти на пазара, заяви Илиевски.
По думите му това е най-характерно при автобусните превозвачи. Те се явяват на конкурси в общините с ниски цени на билетите и печелят линиите. Като ги спечелят обаче, подават молба за актуализиране на цените, позовавайки се на увеличаването на цените на горивата. Така те правят двойно по-голяма печалба при тази криза на пазара на горива. Тук е мястото ДАНС да се намеси и да проследи всички конкурси за автобусни превозвачи, категоричен е Илиевски. По думите му в тези схеми "има намеса" и на някои общински администрации. Навсякъде е тази практика, където има големи автобусни превозвачи, допълни депутатът от Коалиция за България.

При товарните превози схемите са по-различни – зареждат се горива, за които веднъж акцизът е взет през земеделските земи. Когато се излезе извън границата на България, ДДС-то и акцизът се вземат втори път.

Този проблем е дискутиран по време на заседание на ПГ на КБ в присъствието на Володя Киров, изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация". Обсъдени са законодателни възможности за ограничаване на тази практика чрез отнемане на лицензи за определен срок от време. В същото време няма да бъдат регистрирани превозвачи, които имат общо с фирмите с отнетите лицензи. По този начин ако на един превозвач му бъде отнет лицензът, той няма да има възможност да регистрира нова фирма и да си самопродаде автобусите, за да извършва отново превози.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини