Камата в топ 3 на най-некадърните треньори

Бившият селекционер на българския национален отбор Христо Стоичков влезе в топ 3 на класация за най-лошите мениджъри в историята на футбола, направена от журналиста на английското издание "Обзървър" Уил Херси. Авторът на тази класация е поставил Камата веднага след шотландеца Греъм Сунес и норвежеца Егил Олсен, водил общо 15 отбора през цялата си професионална кариера като треньор. Ето и петте най-лоши треньори според Уил Херси.
1. Греъм Сунес
Като играч името му всяваше страх сред противниковие футболисти. Като треньор той е ужас за собствените си отбори. Въпреки, че от почти двайсет години постоянно е уволняван Греъм Сунес продължава да вярва, че е един от добрите наставници в Англия. Той похарчи около 50 милиона лири (72 милиона евро) за играчи в Нюкасъл и каза на Деко, че за нищо не става. Най-големи поразии обаче Сунес направи в Ливърпул и най-успешният британски клуб все още се възстановява от действията му.

2. Егил Олсен
Малко мениджъри могат да се похвалят, че са изтрили клуб от футболната карта на Европа. След като 13 години беше първокласен отбор, Уимбълдън започна да губи нападатения си стил на игра и предпочете търпеливостта. Норвежецът Олсен дойде през лятото на 1999 година и след като тактиката му не даде рзултат бе уволнен през месец май 2000 година. Тогава той обвини играчите на отбора в непокорство, а по-късно пое националния тим на Ирак, от който също беше изритан.

3. Христо Стоичков
"Не вярвам в тактическото надиграване", обяви Стоичков, когато поемаше Селта през миналото лято. Оказа се, че той не лъже и като селекционер започна една квалификация за Световно първенство със схема 2-4-4, а България се измъчи срещу... Малта. Освен това той насили трима национали (двама, от които бяха капитани) да се откажат преждевременно от представителния отбор и изгони всички, които му противоречаха. Обиколи цялата страна, обвинявайки Румъния, че е уредила един от квалификационните си мачове. Никой в Селта не го харесваше и след редица грешки бе уволнен само шест седмици след старта на настоящия сезон.

4. Оси Ардилес
Най-лошият мениджър в историята на лондонския Тотнъм. През 1994 година, по време на втората си година начело на "шпорите" Оси Ардилес показа "гениална" схема на игра, невиждана досега. Отборът му излизаше на терена с един играч в средната линия и петима в нападение. Естествено за 15 срещи Тотнъм инкасира 33 попадения във вратата си.

5. Дейвид Плат
С отлични познания за играта Плати изглежда беше роден за мениджър. Приятелят му Лука Виали дори го обяви за бъдещето на треньорската професия. За краткия си престой в Сампдория обаче (1998/1999) той успя да доведе тима до изпадане след като 17 години неизменно играеше в Серия А. Катастрофален бе и престоят му начело на Нотингам Форест, където похарчи 12 милиона английски лири (17,4 милиона евро) за играчи като Джалука Петрачи и Салваторе Матрекано от Перуджа, които го направиха най-мразения човек в града.
Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини