Хиляда бутилки водка - тайната на успеха на ЗАЗ

"Отмъщението на Хрушчов" слезе за пръв път от конвейера на ЗАЗ в началото на 60-е години на миналия век и приключи с кариерата си чак в първите години на „перестройката".

Колата стана наистина народен автомобил най-вече заради ниската си цена.

Интересен факт е, че според резултатите на неотдавна проведенов Украйна маркетингово изследване, при възстановяване на производството на тези коли би им било гарантирано сериозно търсене в провинцията на страните от бившия Съветски съюз.
Но запорожският завод вече е успял да унищожи основната техническа документация и пресовите форми.

Естествено, не високи технически постижения определяха невероятната популярност на колата.
Тогавашният шеф-конструктор Владимир Стешенко беше извел „секретната" формула: Запорожец-ът никога не бива да е по-скъп от хиляда бутилки водка!
По това време колата е струвала 1800 рубли, а половинка водка - рубла и осемдесет.
След това водката станала 2,20 и зазката отишла на 2200 рубли.

Днес най-евтиният автомобил в Украйна е запорожката Славута- петвратото копие на Таврия.
Този модел, обаче, струва колкото 2500 бутилки водка.

Законът явно е нарушен и може би това е причината колата да не бъде търсена и да я свалят от производство.

Надежда за евтин автомобил в СНГ още остава след изявлението на екс-световния шампион по шахмат Анатолий Карпов, в което той съобщи, че заедно с бизнес-партньори „довършва проект по конвейерно производство на най-евтиният автомобил в постсъветското пространство".

"Четири вече имаме готови, даже получихме за тях държавни регистрационни номера" - споделя гросмайсторът. - „Ще правим новия модел в съдружие с украинските специалисти, като използваме двигатели на Мелитополския моторен завод." Предполагаемата цена на новата кола ще е около $4500.

Шахматистът Карпов сигурно умее да смята, но заявената от него цена нарушава "златното правило", което едва ли ще доведе до успех на поредният кандидат за славната позиция „народен автомобил".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини