3.3 л/100 км до 2030 година?

Автомобилните производители в момента са достатъчно притеснени от стандартите за разход на гориво, които трябва да влязат в действие от 2020 година. Конкретните числа са 35 мили на галон или 7.1 л/100 км. От Агенцията за защита на околната среда (EPA) съобщават обаче, че след 2030 година може да бъде още по-трудно за компаниите, тъй като се предвижда числа от порядъка на 75 мили на галон или 3.3 л/100 км. Последното съобщение идва в отговор на предишно съобщение от определен научен кръг, според което световното ползване на нефт може да скочи на 130 милиона барела на ден до същата тази 2030 година. Настоящите нива са 85 милиона барела на ден.

По време на международния световен конгрес SAE директорът на EPA по транспорта и чистотата на въздуха Марко Оуг каза, че целта от 3.3 л/100 км е необходима, за да се изпълни предложението на учените да се намалят емисиите, причиняващи парников ефект, с 50 до 80 % до 2050 година.

„Има много стратегии, които си заслужава да бъдат отбелязани – и за двигатели, и за горива" – обясни тя по време на интервю за Detroit News. „Автомобилните производители трябва да помислят за тези инвестиции в дългосрочен план", т.е. отвъд тези 7.1 л/100 км, които така или иначе скоро ще влязат в действие.

Американският транспортен сектор отговаря за две трети от американското използване на петрол, както и за една трета от американските емисии, причиняващи парников ефект. Затова и всички подобрения в икономията на гориво ще имат огромен ефект върху зависимостта на страната от петрол, както и върху нивото на замърсяване.

Що се отнася до настоящите 7.1 л/100 км, Националната администрация по безопасност на трафика по магистралите се очаква да пусне предложение за междинно подобряване на икономията в периода 2010 – 2015 година. То трябва да бъде представено следващата седмица.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини