Крайслер и Нисан си разменят модели

"Нисан Мотър Къмпани" обяви, че ще произвежда нов модел малка кола, чиито дизайн е дело на "Крайслер", а "Крайслер" ще пусне през поточните си линии пикап, дело на конструкторите на "Нисан", съобщава "Асошиейтед прес".

Споразумението е част от все по-задълбочаващото се сътрудничество между "Крайслер" и третия по големина японски производител "Нисан", в стратегията им да се адаптират към пазара в САЩ, поразен от забавянето на ръста на икономиката и повишаващите се цени на бензина.

И двата автомобила ще бъдат продавани в Северна Америка, като новият субкомпактен модел на "Крайслер" ще бъде представен и на пазара в Европа и останалата част на света до 2010 година.

Американският модел ще се произвежда в заводите "Оппама" на "Нисан" в Япония, а японският пикап ще се сглобява във фабриката на "Крайслер" в Салтийо, Мексико, откъдето през 2011 г. ще потегли към магазините.

"Нисан Титан", сегашният най-популярен модел пикап на японската фирма ще остане на пазара до момента, в който новият (все още с неизвестно име) направен от "Крайслер" ще започне да се продава. Заводът в Кантън, Мисисипи, където се произвежда "Титан" след това ще се преструктурира и ще прави други търговски модели на "Нисан", така че работни места там няма да бъдат съкращавани, твърдят от фирмата.

За да освободи мощности за японския пикап в Мексико, "Крайслер" пък ще пренасочи тамошната продукция към други свои заводи, в САЩ.

От двете компании казват, че споразумението им е ограничено само до въпросните два модела и никакви преговори за сливане на "Нисан" и "Крайслер" не са водени. Въпреки това, по-нататъшното сътрудничество в производството не е изключено, ако моделът се окаже успешен.

Анализаторите също смятат, че няма признаци за по-сериозен съюз между "Крайслер" и глобалната "Нисан-Рено". Според тях, подобно конкретизирано сътрудничество позволява на автомобилните производители да използват силата си и да споделят риска и капиталовите разходи по пускането на нови продукти на пазара.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини