Peugeot 207 SW - естетика и при комбитата

Не става само с функционалност, трябва и красота - дори и когато се добавя голям багажник
Христо Мишков
Комбито Peugeot 207 SW беше една от интригуващите новости на софийския автосалон през юни, но реалното му пазарно проникване се позабави. По данни на вносителя София Франс Ауто у нас комби версията обхваща 7.8% от продажбите на моделното семейство 207, докато по света този процент е 11.8. Във Франция през март са отчетени дори 20%. Ето още една област, където България има да наваксва. Всъщност градските комбита са сравнително маргинален жанр и рядко имат пазарни успехи и сериозен принос в продажбите. Те са нещо междинно. Отчасти губят предимството на малките габарити, а във функционалността, особено за семейно ползване, не може да се състезават с по-големите модели. Много от силните играчи в сегмента въобще нямат комби версии - Fiesta, Corsa, Grande Punto. Някои, като VW Polo и Seat Cordoba при предишните поколения, имаха, но после се отказаха от тях. При Peugeot пък се получи различно.

Традицията
Предшественикът 206 беше може би най-удачният модел с лъвче на предния капак в последното десетилетие. Неговият възход съвпадна с т. нар. стратегия на маргаритката - лансирането на по-голямо разно­образие от версии. Образно и донякъде романтично, моделното семейство беше изобразявано като цветенце. 206 SW беше едно от листчетата в маргаритката на 206, което стана по-голямо от очакванията. Наложи се като лидер сред малките комбита, а те тогава бяха повече.
Постижението на Peugeot беше най-вече в това, че комбито успя да запази дръзкия и привлекателен стил на 206 въпреки добавянето на нов багажен обем. Това всъщност разшири клиентелата на цялото моделно семейство и подтикна фирмата да продължи по рискования път на тези версии. 206 SW беше лансирана 40 месеца след базовия хечбек, докато при 207 SW този срок беше съкратен до 15 месеца.

Дизайнът
Peugeot 207 SW привлича погледа. Котешкото излъчване на хечбека е непокътнато. В задната част е оформена колона с обратен наклон, която придава динамика и тушира увеличения обем. Получава се едновременно внушителна, елегантна и агресивна кола. Функционалността е нараснала, като и при нея са търсени оригинални решения - багажникът има нисък праг, прозорецът на задната врата се отваря самостоятелно, седалките се сгъват по сложен начин, като дават голямо товарно пространство с равен под.
В купето четирима пътници се чувстват удобно, а върховите версии имат и прозрачен покрив, който дава чувство за допълнителен простор. Иначе оформянето на интериора е в стила на 207 - в него се съчетават германската изчистеност и качество с френски представи за уют.

Тестът
Тестовата кола беше снабдена с 1.6-литров турбодизел (90 к. с.), съчетан с петстепенна скоростна кутия. Като цяло моторът е добре познат от други модели. Може да се приеме за еталон - както с гъвкавостта и ранното отдаване на въртящия момент (215 Nm при 1750 об/мин), така и с икономичността и екологичните си показатели. 207 SW се предлага и с по-силни агрегати - има дизел със 110 к. с. и авангарден бензинов мотор, разработен заедно с BMW (120 к. с.). Всъщност за 206 SW дизелът с 90 к. с. е достатъчно мощен. С него ускорението 0-100 км/ч е за 11.8 сек, а максималната скорост е 182 км/ч. Освен това е икономичен и екологичен - средният разход е 4.6 л. на 100 км.
Цифрите не дават точна представа за удоволствието от управлението на тази машина. В него има и един субективен момент. При сядане в комби предварително се очаква излишък от шум, доза мудност, колебания на каросерията. В случая няма нищо подобно. Пежото, макар и с по-обемна каросерия, е стабилно на пътя, ускорява уверено, следва послушно волана, преодолява безкомпромисно неравности и дупки. Дизелът тегли особено добре на ниски обороти, а това дава усещане за лекота при движение във всякакъв трафик - и градски, и магистрален.
Всичко това не е за сметка на основното предимство на комбито - големият багажник е с удобен достъп, при сгъване на седалките може да се наместват доста обемни неща. А венец на всичко все пак е естетиката - рядко има малки комбита, които да привличат погледа. Това също е част от удоволствието на изненадата.

Пазарът

207 SW е активен участник в битката при градските коли, като привлича и привърженици на компактния клас. Въвеждането на екологични такси може да засили интереса към подобни версии, защото те по-лесно може да бъдат свалени под фискалните бариери за количество емисии на СО2. Вероятно това е и причината за скока до 20% на 207 SW във Франция през март.
В някои страни комбитата получават и други стимули - в Чехия например те са освободени от ДДС. Там локален феномен е Fabia Combi.
Сред основните конкуренти в сегмента може да се включат и някои микрованове.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини