Мозъкът приема шоколада като награда

Някои хора обичат да ядат торти, шоколад или сладолед не заради сладкия им вкус, а защото мозъкът усеща, че тези храни са висококалорични, съобщи в. "Дейли телеграф".

Изследване на учени от Медицинския център към университета "Дюк" в Северна Каролина показва, че слабостта към храните, съдържащи захар, не е свързана със сладкия им вкус или с вкусовите брадавици, а с факта, че човешкият мозък "усеща", че тези храни съдържат много калории. Храните "възнаграждават" хората, като отделят хормони, които ги правят по-щастливи.

Изследването е публикувано в сп. "Neuron" и може да предложи нов подход към разбирането на причините за затлъстяването. Ако се разбере защо калоричната храна предизвиква такава реакция в мозъка, може да се намери начин да се "изключат" приятните усещания, свързани с яденето на сладкиши.

Екипът на Иван Е де Араухо е открил "системата за долавяне на калории" в мозъка, като е изследвал мишки, генетично променени да не могат да усещат сладкия вкус на храната.

Учените са установили, че вътрешната система на "възнаграждение" у животните е била активизирана от сладки, висококалорични храни, чийто вкус мишките не усещат. Колкото по-големи количества от тези храни са консумирали гризачите, толкова повече се е засилвала дейността в тази част на мозъка им, която контролира възнаграждението. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини