Спорт за децата в свободното време. Стартира програмата на ДАМС

Програмата на Държавната агенция за младежта и спорта „Спорт за децата в свободното време" стартира официално днес. Тя е създадена на основата на приемственост и е естествено продължение и усъвършенстване на досегашната програма „Ваканция и спорт", която вече шест години даваше възможност на учениците в България да спортуват безплатно през ваканциите.

"Програмата е разработена в съответствие с един от основните приоритети на ДАМС – развитието на спорта за учащи и спорта за всички, каза пред медиите Весела Лечева – председател на ДАМС. - Целта ни е до края на мандата да достигнем до всяко населено място с обучението на деца по различни видове спорт".

Основната цел на програмата „Спорт за децата в свободното време" е да създаде условия и възможности за участие на децата в спортни занимания в свободното им време. Заниманията ще се реализират не само през ваканцията, а през цялата година в свободното от учебни занимания време. Те ще имат и превантивна роля срещу насилието, нетолерантността, употребата на цигари, алкохол и наркотици.

За реализиране на програмата „Спорт за децата в свободното време" са одобрени общо 202 от постъпилите 241 проекта от 72 населени места в цялата страна. Предвидените за тях средства са в размер на 778 890 лева. 36 от кандидатстващите спортни организации получават пълно финансиране на проектите си, а останалите 166 проекта се финансират частично от ДАМС. Не са одобрени 39 проекта от 27 населени места.
Обект на програмата са децата и учениците, които не се занимават системно със спорт, както и децата в неравностойно положение. В нея са заложени конкретни изисквания за провеждане на минимум 40 и не повече от 120 спортни занимания по вид спорт, разпределени два пъти седмично, а през ваканциите – и до четири пъти. Продължителността на спортното занимание е един астрономичен час, а броят на обхванатите в една група деца ще бъде съобразен със спецификата на съответния спорт.

Партньори на ДАМС по програмата са спортни организации, Министерството на образованието и науката, институции, имащи отношение към спорта за деца и спорта за всички, общинските администрации и средствата за масова информация.


Някои от спортните организации, чиито проекти са одобрени по новата програма, са традиционни партньори на ДАМС и в предишните шест години по програмата "Ваканция и спорт". Сред тях са:
• Областен клуб "Спорт в училище" - Разград - Тази година клубът ще организира спортни занимания по 7 вида спорт – волейбол, баскетбол, бейзбол, футбол, бадминтон, шахмат и тенис на маса. В тях ще бъдат обхванати деца от три общини – Разград, Исперих и Цар Калоян.
• Спортен клуб "Левски – Спарта 2000" ще провежда занимания по плуване на комплекс "Спартак".
• Спортен клуб "Дема" ще организира тренировки по тенис, фитнес и групови занимания по лечебна физкултура.
• Ездови клуб "Ангард" – Варна ще провежда занимания по спортна езда на конно-спортна база "Виница". В тях ще се включват и деца с физически увреждания.

Сред спортните клубове, които за пръв път кандидатстват с отлично разработени проекти, са:
• Университетски спортен клуб "Химик" – София, със занимания по тенис и футбол.
• Клуб по коневъдство и конен спорт "Божур" – Божурище, Софийска област. Заниманията по конен спорт ще се провеждат на конно-спортна база "Хан Аспарух" – София.


Пълният график с клубовете, спортните обекти и периода на провеждане на спорните занимания през тази година по програмата на ДАМС "Спорт за децата в свободното време" можете да намерите на сайта на Държавната агенция за младежта и спорта: www.youthsport.bg

Телефони за контакти в София – 93 00 689 и 93 00 739, а за страната - в офисите на областните експерти на ДАМС.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини