"Първанов дава урок по история на Скопие", "Слух или истина: дете и руснаци липсват от влака ковчег?"

Исторически спор беляза посещението на Бранко Цървенковски в България

"Стандарт":

Първанов дава урок по история на Скопие

Наши светини вкараха в спор президентите на България и Македония Георги Първанов и Бранко Цървенковски. По покана на българския държавен глава двамата президенти се видяха на четири очи в Сандански, за да обсъдят общи енергийни проекти между България и Македония. Срещата им обаче приключи с остра размяна на реплики. Причината - правата на българите в Македония и поруганият паметник на Тодор Александров във Велес. Поставих въпроса на г-н Цървенковски, защото ме смутиха реакциите по казуса на управляващите и опозицията в Македония. В тях видях доста крайни оценки, не бих искал ние, българите, сега да отговорим със същото, защото мога да си представя докъде ще стигнем, ако процесът продължи, скастри Първанов колегата си. Повод за острите му думи бяха обясненията на македонския държавен глава. Малко преди това Цървенковски обясни, че натиск над етническите българи в Македония няма, правата им се пазят, а също и техните паметници. Намекна също, че паметникът на Тодор Александров е бил издигнат в нарушение на македонските закони. "Тук не става въпрос дали трябва да се постави или не един паметник, а дали е поставен в съответствие със законите", отговори Цървенковски на въпрос дали пътят на страната към Европа и Северноатлантическия алианс трябва да е осеян с поругани паметници. "Ако върнем лентата назад, ще има и други случаи, с които се създава впечатление, че има натиск върху онези македонски граждани, които имат българско самосъзнание. Смятам, че заявеното от президента Цървенковски би трябвало да бъде линия на поведение във всички македонски институции", контрира Първанов. И приключи словесния дуел с припомнянето, че България първа призна Македония, и с препоръка двете страни най-сетне да загърбят стереотипите и риториката от миналото, която води до агресия и омраза. "Мисля, че си струва нашите македонски приятели внимателно да прочетат историята на личността Тодор Александров. И бих казал, че Яне Сандански и Тодор Александров са двете страни на един и същи медал", заключи българският държавен глава.
Междувременно Цървенковски размаха пръст на Косово от България, като нарече изнудване призива на новата държава Македония първа да я признае.

"Монитор":

Държавният глава върна македонците в 6-и клас да учат за Тодор Александров

Македонският държавен глава Бранко Цървенковски посети в деня на национален траур страната ни по покана на българския си колега Георги Първанов. Двамата президенти разговаряха в Сандански и поднесоха цветя на паметника на Яне Сандански в Мелник точно когато българската държава почиташе паметта на деветте жертви, които взе пожарът във влака София - Кардам на 29 февруари.
Докато институциите в държавата бяха спуснали българския флаг наполовина, Първанов и Цървенковски участваха в официална церемония в памет на родния революционер, която бе озвучена от гвардейския оркестър. Двамата заявиха категорично, че традицията да се провеждат работни срещи между президентите на двете държави ще бъде възобновена.
Първанов обаче не пропусна да повдигне въпроса за паметника на Тодор Александров, който в края на миналата седмица само за две денонощия бе съборен на два пъти и залят с боя в македонския град Велес.
Първанов отбеляза, че по време на първата си визита в югозападната ни съседка през 2002 година се е въздържал от исторически коментари и сега няма да си позволи да анализира македонското законодателство, на което се позова вчера Цървенковски.
Президентът Първанов обаче посъветва съседите ни да се запознаят по-обстойно с историята ни, преди да посягат на монументи по подобен начин.
"Струва си нашите македонски приятели внимателно да прочетат историята и да се запознаят с личността на Тодор Александров.Той е минал през цялата йерархия на ВМРО и на два пъти е възстановявал разбитата и погромена организация. Той и Яне Сандански са двете страни на медала. Много ми се иска да гледаме на историята като обща", посочи Първанов. Той отбеляза, че е важно да се преодолеят стереотипите от миналото и историческата риторика, която насажда вражда.

"Дума":

Първанов дипломатично образова македонците

Мисля, че си струва македонските ни приятели внимателно да прочетат историята на личността Тодор Александров - това е един от малкото личности на ВМРО, който е минал през цялата йерархия на организацията, и е човекът, който възстанови разгромената ВМРО. Това заяви вчера президентът Георги Първанов след срещата си с македонския си колега Бранко Цървенковски, който бе на еднодневно работно посещение у нас. Така държавният глава коментира случая с обругания паметник на Тодор Александров, поставен в частен дом във Велес. От своя страна Цървенковски заяви, че в случая най-важното е прилагането на законите. Не става дума за това дали някой паметник трябва да бъде поставен или не, а дали е поставен според закона, уточни той.
Бих казал, че Яне Сандански и Тодор Александров са двете страни на една и съща монета, каза още Георги Първанов. Той обясни, че това, което го е смутило, са били реакциите на парламентарните сили в Македония по въпроса за паметника. Не бих желал ние, българите, българските парламентарни партии сега да отговорим със същото, защото мога да си представя, ако процесът продължи, докъде ще стигнем, каза още президентът. Този конкретен случай дава основания за поука и изводи, които София и Скопие ще трябва да си направят, заяви българският държавен глава.
Попитан дали пътят на Македония към НАТО и ЕС трябва да бъде маркиран с поругани паметници, Цървенковски каза, че не вижда никаква връзка между НАТО и Тодор Александров и между ЕС и Тодор Александров. Има връзка между влизането в НАТО и в ЕС и правовата държава, поясни Цървенковски.

Нов инцидент с влак по линията София-Кардам

"Стандарт":

Нов кошмар във влака

Нова драма на релсите от София за Кардам събуди кошмара отпреди седмица. Ужасът във влака факла мина като на филмова лента пред очите на стотици варненци.
2500 тона сярна киселина едва не станаха огнена геена, след като товарен влак дерайлира на гара Синдел по пътя за морската столица. Композицията на Българска железопътна компания разкъса релсите и излезе извън тях. По чудо 32 цистерни с киселина не се обърнаха.
Драмата започна около 4 ч призори. Един бърз и три пътнически влака бяха спрени и отклонени заради дерайлиралите вагони.
Първи на ужасната картина се натъкнаха хората от нощния влак София-Кардам. Пълна истерия обхвана вагоните, когато те рязко спряха до дерайлиралата композиция на гара Синдел. Възрастни жени започнаха да пищят, по-младите тръгнаха да скачат през прозорците. Ей сега ще избухне пожар, господи, изгубени сме, крещяха пътниците. Час по-късно техният ужас изживяха и пасажерите от нощния влак София-Варна. Паниката им започна, когато тренът зави и спря на гара Комунари. Хората решиха, че се е случила поредна трагедия, и се втурнаха да бягат презглава от купетата. "Боже, веднъж да стигна във Варна няма да се кача повече на тези железници", кръстеше се възрастна жена.

"Труд":

Влак излезе от релсите, плаши стотици хора

В ранната сутрин на деня за траур паника обхвана стотиците пътуващи с бързия влак влак № 2627 от София за Варна, който тръгнал предната вечер от столицата в 23,25 ч. "Качихме се във влака за Варна от Търговище по разписание - в 5,20 ч. До Шумен пътувахме нормално, на гарата обаче престоят продължи доста време. Никой не ни обясни какво става. Изведнъж потеглихме в обратна посока - вместо към Варна, влакът пое към Комунари", разказа вчера пред "Труд" Руска Павлова. Пътниците се разтревожили, започнали да питат защо се променя маршрутът, но нито един от служителите на БДЖ не им дал обяснение.
Когато тренът спрял на гарата в Комунари, хората били помолени да не напускат композицията. "Настана психоза, разнесоха се различни слухове, които още повече ни изплашиха - че има обърнат пътнически влак край Добрич, че има катастрофа. Не знаехме какво да обясняваме на близките си, които ни чакаха във Варна", разказа Пенка Трифонова. По-късно влакът поел за морската столица и пристигнал в 8,45 ч - с повече от час закъснение.

"24 часа":

Слух или истина: дете и руснаци липсват от влака ковчег?


Още поне 6 трупа ще излязат от влака ковчег, твърди 38-годишният шуменец Румен Маринов, който вчера сам потърси в. "24 часа".
"Със съпругата ми бяхме по лична работа в София. На касата исках да си вземем билети за спален вагон, за да пътуваме по-удобно. Жена ми обаче не даваше да купим по-скъпите билети, защото в Шумен щяхме да се приберем почти без пари. Послушах я и така се озовахме в първия пътнически вагон.
Купихме си билетите в 20,30 ч и имахме 30 мин до тръгването. На перона ми направи впечатление група млади мъже - 30-40-годишни, които явно чакаха нашия влак. Бяха четирима или петима с големи сакове. Изглежда, бяха почерпени, а единият даже множко. Не съм видял да имат бутилки, но не съм ги и оглеждал в детайли. Подразни ме, че говореха шумно, разбрах, че са руснаци. Стори ми се, че казват, че от Добрич и част от вагоните ще заминават за Русия.

"Монитор":

Вагоните запалени сякаш с напалм

Не е възможно пожарът във влака София - Кардам да се е разгорял до такава степен, без да е имало външни катализатори. Най-вероятно става дума за запалителни вещества, наподобяващи напалм, заявиха вчера двама експерти независимо един от друг. Това са бившият експерт по бомбен тероризъм от МВР Иван Петков и бившият зам. шеф на Химическия факултет към СУ проф. Иван Петков.
Тази теория съвпада с мнението на специалисти от БДЖ, които заявиха, че е възможно влакът да е бил подпален. В същото време стана ясно, че разследващите са отхвърлили версията "тероризъм" в началото на разследването. Има вероятност кушет вагонът на влака София - Кардам, да е бил запален с напалм или друго леснозапалимо вещество. Това съобщи пред Дарик радио експертът по бомбен тероризъм, работил в системата на МВР, Иван Бояджиев.
„Изключено е пожарът във влака София - Кардам, да е избухнал без външна намеса", обясни той.
Според Иван Бояджиев за възникването на огъня във вагоните могат да послужат материали като напалм или пък химикали, които могат да се запалят и да горят бързо. По думите му следствието е действало неправилно, като по невнимание са унищожени евентуалните доказателства за умишлен палеж или тероризъм във влака.
„Трябва да има нещо, което е подхранило този пожар. Всички тези материали във вагоните са лесно запалими и горими, но не с такава сила, ако не се подпалят в началото с много силна температура и много силен пламък. За мен е ясно, че има външна намеса. Много вещества има - като започнете от напалм. Бомбите могат да бъдат направени по най-различен начин. От година-две насам са модерни течни взривни вещества", заяви още Бояджиев.

Разкриха втори канал за нелегален износ на валута

"Стандарт"

Спряха кран за мръсни пари

Нов удар по нелегалния износ на валута направи полицията само за месец. В средата на февруари бяха спипани китайци и наши митничари, които през летище София пренасяли милиони. При спецоперация вчера пък бе разбита група от 6 човека, опитали да изнесат 1,7 млн. лв. чрез банкови преводи. Според разследващите парите и в двата случая са от контрабанда на китайски стоки. Шестимата били прибрани в банка "Д" точно когато се готвели да направят трансфера на парите, съобщи софийският градски прокурор Николай Кокинов. От трезора пък подчертаха, че именно от там е подаден сигналът. В операцията са участвали служители на столичната полиция и прокуратура. На задържаните са повдигнати обвинения за организиране на престъпна група за изнасяне на незаконни пари. Един от спипаните отървал ареста, след като направил самопризнания. Останалите ще търкат наровете още 72 часа, след което съдът ще гледа мярката им за неотклонение. Шестимата работели по стройна схема за изнасяне на парите от контрабандата чрез преводи. За целта им помагал банков служител, който е задържан, обясни Кокинов.

"Дума":

Полицията спря фалшив превод на 2 млн. лв.

Полицията задържа шестима души при опит за незаконен износ на близо 2 млн. лева чрез банков превод. Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Петима от задържаните са в следствения арест с първоначална мярка за задържане от 72 часа. Те са български граждани, но не са криминално проявени. Преводите на суми били форма за реализиране на парите от продажбите на контрабандните стоки с китайски произход.
Опитът за банков трансфер е трябвало да бъде извършен с помощта на служител на банка, който обаче не е на ръководен пост. Преводът е трябвало да бъде извършен чрез фалшиви документи с невярно съдържание. Едно от задържаните лица обаче е дало показания пред съдия и е разкрило механизма, по който е действала престъпната група, каза още Кокинов. Въпросното лице е освободено с по-лека мярка.
До момента няма данни групата да е свързана с китайски граждани, които преди две седмици бяха задържани при акция на Софийската градска прокуратура и ДАНС на летище София. Източници от прокуратурата разкриха, че задържаният банков служител е работил в турската банка "Демирбанк". Кокинов не пожела да коментира дали прокуратурата издирва още свързани лица с престъпната група.
При друга полицейска операция в столицата през миналата седмица служители на ГДБОП и Столичната следствена служба са задържали осемчленна организирана престъпна група. През 2005-2006 г. лидерът й К.Д. и съучастниците му М.М., В.П. и Д.И. са направили голям брой измамни сайтове (фишинг), чрез които ограбвали банкови сметки на граждани от цял свят.
Престъпната група е засечена от служители на ГДБОП в средата на м.г., като е установено, че от края на 2006 г. съучастниците изработвали вируси - "троянски коне". С тях заразявали компютри на фирми и частни лица, от които са откраднати банкови сертификати, пароли за интернет банкиране и други лични данни. Чрез открадната информация групата извършвала неоторизирани банкови преводи от сметки на клиенти на български банки. До момента са установени щети в размер на над 100 000 лева. За целта организаторите на престъпната група изградили мрежа от "мулета", които ползвали като получатели на парични преводи, а те от своя страна ги предавали на организаторите. Експертите от ГДБОП са предотвратили щети на клиенти на български банки за над 500 хил.лв.
Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини