Наблюдаваме пълно лунно затъмнение

Пълно лунно затъмнение с фаза 1,11 при добро време ще може да бъде наблюдавано от Европа на 21 февруари , съобщиха за ИТАР-ТАСС от Главната (Пулковска) астрономическа обсерватория към Руската академия на науките (РАН).

Цялата продължителност на явлението ще е 3 часа 26 минути, а на самото пълно лунно затъмнение - 51 минути, уточниха патербургските астрономи.

По време на затъмнението Луната ще се намира в съзвездието Лъв до ключовата му, най-ярка звезда Регул. В съседство на небосклона с ярък блясък ще се вижда Сатурн, отбелязват специалистите на Пулковската обсерватория.

Лунно затъмнение настъпва, когато Земята се намира между Слънцето и Луната - по време на пълнолуние. Има две зони в сянката, създадена от Земята. Първата, където всички слънчеви лъчи са спрени от Земята. Втората, където само част от слънчевата светлина е закрита. Първата се нарича сянка, а втората полусянка.

Диаметърът на Слънцето е по-голям от диаметърът на Земята и затова сянката има формата на конус. Конусът на земната сянка е по-дълъг от разстоянието Земя-Луна.

По време на въртенето си около Земята, Луната може да навлезе в конуса на земната сянка. Там, където Луната при своето движение пресича конуса, диаметърът на земната сянка е 2,5 пъти по-голям от този на Луната.

Лунното затъмнение е видимо от цялото нощно полукълбо на Земята. За всички точки на това полукълбо, затъмнението започва и свършва едновременно. Но тези моменти по местно време за всяка точка на Земята са различни в зависимост от географската дължина.

Тъй като на небосвода Луната се движи от запад на изток, то първо в земната сянка навлиза левият край на Луната (за северното полукълбо). Той започва да потъмнява и това потъмняване постепенно се увеличава.

Видимият диск на Луната приема формата на сърп, който е различен от сърпа при лунните фази. Радиусът на границата между светлата и затъмнената част на Луната по време на лунно затъмнение е дъга от окръжност, която има радиус 2,5 пъти по-голям от радиуса на Луната.

По време на фазите на Луната терминаторът (границата между светлата и тъмна част на Луната) има формата на полуелипса. Ако Луната напълно навлезе в земната сянка, то става пълно лунно затъмнение. Когато в сянката се окаже само част от Луната, затъмнението е частично.

Най-голямо по продължителност лунно затъмнение е централното (когато Луната пресича центъра на сянката) - около 2 часа. За да бъде максимално продължително, затъмнението трябва да е централно, Луната да е в апогей (най-далечното разстояние на Луната от Земята), а Земятав афелий (най-далечното разстояние на Земята от Слънцето).

Преди пълно или частично лунно затъмнение, има затъмнение от полусянката. Но не винаги след затъмнение от полусянката има затъмнение от сянката. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини