Първа в страната осъдителна присъда за имущество, придобито от престъпна дейност

Съдебните експерти са доказали, че от 1984 г. до 2006 г. обвиняемият има доход от около 7-8 хил. лева, а е похарчил 120 хил. лева

Първата в страната осъдителна присъда по закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, известен като закона "Петканов", бе произнесена от Плевенския окръжен съд.

Делото е секретно и подробности по него не се оповестяват, заяви за БГНЕС говорителката на Окръжния съд съдия Силвия Кръстева. Искът на прокуратурата е бил частично уважен.

Магистратите в Плевен са постановили да бъде отнето имуществото на Валентин Станев (48 г.) от гр. Левски - идеална част от дворно място с площ 1100 кв. м, втори етаж от двуетажна жилищна сграда и таванско помещение, три моторни превозни средства за 28 738 лв., парични суми от две банкови сметки - 72 596,30 лв., съобщи БТА.

Съдебните експерти са доказали, че от 1984 г. до 2006 г. Станев има доход от около 7-8 хил. лева, а е похарчил 120 хил. лева.

Той пътувал 37 пъти в чужбина, а съпругата му - 51 пъти.

Създаден е съдебен прецедент, който показва, че могат да бъдат решени останалите 44 дела в цялата страна, които са заведени от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД), съобщи в Плевен Николай Николов, член на комисията.

Той бе категоричен, че с решението си магистратите от Плевен доказват, че в частта си за отнеманията законът работи.

Започва се формиране на нова съдебна практика, която ще позволи законът да бъде приложен и по другите казуси в страната, коментира Николов.

Общо по тях са разследвани 120 лица, наложените обезпечителни мерки на имоти са за 92 млн. лева, материалните активи на разследваните са на стойност 24 млн. лева, посочи Николов.

Законът "Петканов" влезе в сила през март 2005 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини