„Сако от велур” може да гледате и в Хасково, и в Ню Йорк

В Хасково – в ДКТ "Ив.Димов", в Ню Йорк – в " Блийкър Тиътър".

Постановката тук е на Боил Банов, там – на италианците Стефано Дженовезе и Мария Риболи. След като се появи в америкатския театрален афиш със заглавието „Бееее !", през август 2007 спектакълът имаше 4 представления на престижния Фриндж фестивал – най-големият по рода си в Северна Америка.

Пиесата „Сако от велур"е написана през 1976 г. Време, когато „театърът мислеше за човека и човекът мислеше за театъра, който бе изразител на националния живот, на онези нови идеи, които все още плахо се показваха в обществото, на онези мисли, които малко хора се осмеляваха да изрекат на глас",казва в интервю Станислав Стратиев.

Силното въздействие на пиесата се дължи на необичайните ситуации, които гротескно деформират действителността. Главният герой, езиковедът Иван Андонов, прави напразни опити да убеди данъчните чиновници да коригират нелепата грешка –неговото сако е вписано в регистрите им като овца. Друга сюрреалистична линия се развива около Висящия, заклещен десетки дни между етажите в повредения асансьор.

Ирационалният сюжет е силна сатира, която освен че предизвиква смях, те кара да се замислиш. Според Станислав Стратиев „театърът би могъл да бъде и мъничко място, където може да се води диалог, където човекът да чува своите мисли, своите въпроси, да мисли и да се включва в онова приключение, на което го кани театърът."

Според статистиката Стратиев е най-поставяния български драматург в чужбина. Има над 800 спектакли по негови пиеси в 40 държави. Пиесите му са 13 на брой, но са преведени в 25 страни. Автор е на 11 белетристични книги, по негови сценарии са снимани 7 филма /"Кратко слънце „/1978/, „Оркестър без име"/1979/,"Равновесие"/1981/ , „Посетени от Господ"/френско-българска продукция/ и др. Смъртта му през 2000 год. май осуети следващия филм-копродукция с Франция. А Анри Кулев, илюстрирал повечето от книгите му, режисира невероятно забавните телевизионни серии „Врабците през октомври" по книгата „Вавилонска хроника".

Сега на дневен ред е „Сако от велур"- да се посмеем заедно.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини