При визитата си у нас Путин ще бъде охраняван от 2800 полицаи

За сигурността на руския президент Владимир Путин при предстоящата му визита у нас на 17 и 18 януари ще се грижат 2800 служители на МВР, съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков.

В София ще бъдат обособени две зони за сигурност. Едната е в района на НДК - между булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша", "Пенчо Славейков", "България", "Фритьоф Нансен". Ограничителните мерки там ще важат от 7 ч. до 20.30 ч. на 17 януари.

Пешеходното движение по самите булеварди няма да бъде спирано, ще бъде ограничено само паркирането на коли от страната на градинката на НДК.

Втората зона е между бул. "Васил Левски", ул. "Гурко", "Алабин", "Витоша", "Княгиня Мария Луиза", "Дондуков". Там ограничителните мерки ще бъдат въведени от 6 до 18 ч. 18 януари.

В тази зона ще бъде силно ограничавано движението на автомобили, като в част от зоната ще се пропускат само живеещи в района срещу документ за самоличност, както и работещите в отцепените зони срещу пропуск или удостоверение.

От 16 януари на обяд ще започне разчистването на паркирани автомобили от зоните за сигурност.

Движението в София няма да бъде спирано за повече от 15-20 минути, при това само в едната лента, в която ще минава кортежът, уточни зам.-кметът на София Велизар Стоилов.

Градският транспорт на София също няма да бъде спиран, докато Путин е в столицата.

Велизар Стоилов обясни, че в Столичната община до момента е постъпило едно заявление за протест срещу посещението на Путин. То е от екоорганизация и ще се проведе на 18 януари от 10 до 14 часа около пилоните на НДК.

Зам.-министърът на външните работи Евгения Колданова заяви, че по време на посещението се очаква да бъдат подписани редица споразумения, като основният акцент ще бъде върху енергийното сътрудничество. Освен това ще бъдат подписани споразумения в областта на транспорта, военното сътрудничество, ядрената енергетика и туризма.

Няма да се прави компромис със здравето на хората и опазването на околната среда при изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис, заяви днес екоминистърът Джевдет Чакъров в предаването на БНР "Неделя 150".

Министърът посочи, че се очаква бъдещият възложител да внесе конкретен проект за петролопровода, за да се направи оценка за въздействие върху околната среда като гарантира, че тази процедура ще бъде прозрачна.

От Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" искат триъгълния площад между Дома на Москва в София, Банка ДСК и паметника на Иван Вазов да носи името на убитата руска журналистка Анна Политковская, съобщи председателят на Асоциацията Петър Пенчев.

Той съобщи, че в законовия 24-часов срок не е постъпила каквато и да е санкция, съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, след като на 11 януари във Виртуалното деловодство на Столична община е подадено писмено уведомление от Асоциацията за планирани мероприятия по време на посещението на руския президент.

Първото събиране е на 17 януари от 12 ч. до 15 ч. на "Орлов мост" под наслов "Стига съветско робство". На 18 януари - панихида в памет на Анна и Свободата, от 10 до 11 часа в църквата "Света София". След 11 часа от Асоциацията планират събрание на открито, на което ще се организира подписка за именуване на площад "Анна Политковская".

Намерение за организиране на протести по време на визитата на руския президент обявиха и от ДСБ.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини