Разобличиха 7 мита, приписвани на официалната медицина

Майките отдавна предупреждават дъщерите си да не си бръснат краката, защото по този начин космите ще станат по-гъсти и ще растат по-бързо. Американски учени твърдят, че повишаващата се по този начин окосменост е само оптична илюзия.

В последния брой на British Medical Journal учените от Медицинското училище към университета на щата Индиана опровергават още 6 други широко разпространени заблуди, които всъщност не са потвърдени с никакви научни факти.

Те смятат, че въпреки широко разпространеното мнение космите след бръснене не растат по-бързо и не стават по-тъмни. Просто се създава илюзия за по-голяма гъстота, тъй като новите растящи косъмчета имат тъпи върхове, а космите, които не се бръснат, са с изтънели краища.
Епилацията с восък, според американските специалисти, действа по друг начин - космите оредяват, тъй като при тази процедура косъмът се изтръгва от корена.

Учените подлагат на съмнение и разпространената представа, че човек всеки ден трябва да изпива по 8 чаши (1,5 л) вода. Изследванията, цитирани от тях, показват, че човек може да получи достатъчно течности, дори ако пие само сокове и мляко, а също така чай и кафе.

Изследователите смятат, че в основата на невярната заблуда за това, че след смъртта на човека неговата коса и нокти престават да растат, също лежи оптичната измама: "тайната" всъщност се състои в това, че след смъртта кожата се свива: "Обезводняването на тялото след смъртта и изсъхването (ексикацията) предизвикват свиване на кожата, видимо най-вече в областта на косата и ноктите", отбелязват учените.

Лъжливо се оказва и мнение, че четенето при недостатъчно осветление разваля зрението. Офталмолозите заявяват, че лошото осветление може да предизвика временно напрежение в очите, но няма факти за неговия по-продължителен отрицателен ефект.

Наблюденията на пациенти с мозъчни травми опровергават и още едно популярно твърдение, което битува от 1907 година, а именно че човекизползва само 10% от капацитета на своя мозък: "Увреждането на всеки отдел от мозъка оказва продължително въздействие върху умствените способности на човека, на функционирането на неговата вегетативна нервна система и поведение, а компютърната томография доказва, че нито един отдел от мозъка не е абсолютно бездействащ".

Изследователите са категорични също, че използването на мобилни телефони в болниците и самолетите не е толкова опасно, колкото се твърди. Смята се, че електромагнитното излъчване на телефоните нарушава работата на медицинското оборудване, но новите изследвания показват, че това въздействие на практика е минимално.

Оспорено е и мнението, че пуешкото месо предизвиква сънливост. Това месо наистина съдържа триптофан, който провокира съня, но количеството на това вещество в свинското месо и в кашкавала е далеч по-голямо.
Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини