Най-известните гранични стени по света

Някои от тях се строят, а други все още са на чертежи, но веднъж издигнати, ограждат цели държави, пише сп. "Макс"

От Корея до Белфаст, от Мексико до Газа - стените са навсякъде. Във века на глобализацията те са парадокс: капиталите могат да се движат свободно, но не и хората.

Стените имат различни функции - да спират имигранти, терористи, трафиканти или просто да задържат хората, които се намират зад тях. Някои от преградите се строят, а други все още са на чертежи, но веднъж издигнати, те ограждат цели държави.

Тайланд е последната страна, която вдига преграда. Тя ще се намира в 75-километровата граница с Малайзия. Саудитска Арабия също работи по готов проект. Високотехнологична "стена на сигурността" ще спира незаконните имигранти от Ирак. Двата реда бодлива тел, дълги 900 км, ще разполагат с радари, сензори, камери за нощно виждане и софтуер за разпознаване на лица.

По ирония на съдбата Съединените щати, които ускориха падането на Берлинската стена, сега са най-яростният поддръжник на изкуствените стени. Но ако вярваме на историята, нито една от тях не може да изолира напълно хората. Дори "майката на всички стени" - тази в Китай, не успя.

Сп. "Макс" представя списъка с най-известните гранични прегради в света.

Мексико - САЩ

Наричат я Tortilla wall. Тя се извива между Тихуана и Сан Диего, на границата между Мексико и Калифорния. Построена е през 94-та с височина между 2 и 4 метра. По ръждясалата ламарина висят мощни прожектори, а 3 хиляди кръстове напомнят за мексиканските бегълци, убити, опитвайки се да пресекат границата.

Сега към 595 км на Tortilla wall американският президент Буш добави със закон още 1125. Идеята е, че физическата преграда ще спре достъпа на нежелани чужденци. Новият строеж започна през октомври миналата година, а Конгресът отпусна 1,2 млрд. долара. Мексиканският президент сравни проекта с Берлинската стена и го нарече "голяма грешка".

Багдад, Ирак

Стената в багдадския квартал "Адхания" е най-новата. Дългата 5 км бетонна преграда дели сунити от шиити. Тя отново е работа на Америка и бе издигната през април тази година.

Строежът няколко пъти бе прекъсван заради стрелба по войниците. Стената е в най-размирния район на иракската столица и страховете, че ще стане главна мишена от двете страни, са големи. Според американците обаче тя ще ограничи самоубийствените атентати.

Пакистан - Индия

В оспорвания от двете страни район Кашмир Индия издигна 2800-километрова бариера от бодлива тел и я снабди с огромни прожектори. Стената следва последните тенденции в граничните прегради - височина поне 3 метра и вълма електрифицирана тел.

Пространството между вътрешната и външната част на стената е минирано. От 2003 насам обаче напрежението спада и автобусна линия отново свързва столиците на индийски и пакистански Кашмир.

В момента индийците издигат и 3300-километрова стена по границата с Бангладеш, а Пакистан строи 1500-километров зид с Афганистан.

Мароко

Тази гранична бариера вкарва Западна Сахара в границите на Мароко. Това става с анекс през 75-а. Мароканците я строят през 80-те години на XX век, за да спрат атаките на движението за независимост на Западна Сахара "Полисарио".

Тя представлява комплекс стени от пръст, камъни и пясък с обща дължина 2700 км и височина 3 метра. Охранява се от хиляди марокански войници, укрепена е с бункери, радари, бодлива тел и противопехотни мини - между 200 хиляди и половин милион.

Великата китайска стена

Най-големият отбранителен обект в света е дълъг над 7 хиляди километра. Великата китайска стена е построена през IX век преди Христа, за да спира варварските нашествия.

През юли тази година стана едно от 7-те чудеса на света и държи още един рекорд - за най-голямото гробище в света. Там са намерили смъртта си около 10 милиона души - майстори, войници, затворници и селяни. Посещението струва четири долара.

Северна Корея - Южна Корея

Южнокорейски войници патрулират покрай разделителната линия между двете Кореи. Тя беше наложена между 77-а и 79-а година от Южна Корея и е широка 4 км. Нейното предназначение е да държи севернокорейците в страната им. Те обвиниха американците за стената.

Днес обаче нещата изглеждат различно: Северна и Южна Корея сключиха мирен договор, границата ще се отвори за търговия, автомобилен и железопътен трафик, а бодливата тел постепенно ще изчезне.

Ивицата Газа - Израел

Тя е част от 60-километров комплекс от зидове, огради, окопи и електронни устройства, изграждан от Израел по целия Западен бряг. Бетонният зид на места достига до 8 метра височина. Той следва определената от ООН "зелена линия" на примирието от 1949.

Строежът на стената започва през 2002, за да попречи на камикадзетата да проникват в Израел. Тя бе обявена за незаконна от Международния съд на ООН, защото е върху окупирани арабски територии.

Белфаст

В столицата на Северна Ирландия се намират т. нар. "линии на мира". Това е серия от бариери, които разделят протестантските и католическите квартали в Белфаст. Целта им е да намалят насилието помежду им.

Преградите са направени от метал, тухли, стомана и се издигат на 5 метра височина. Отгоре завършват с метална мрежа. Тези бариери са създадени в началото на 70-те и днес те са 40 на брой. Най-известната "линия на мира" е висока над 7 метра, покрита е с графити и се води туристическа забележителност.

ПАДНАЛИ ИДОЛИ

Източен Берлин - Западен Берлин

Беше най-прочутата стена в света. Построена през 61-ва от тогавашната Източна Германия, тя рухна през 89-а и стана символ на края на комунизма. От нея са останали малки парчета, които и до днес са търсена стока в eВay.

Стената се е състояла от 45 хиляди бетонни блока със закръглен връх, за да затруднят бягството на източногерманците. Въпреки това от другата страна се спасяват 5 хиляди души. Най-известното бягство е през тунел, дълъг 149 метра.

Турски Кипър - гръцки Кипър

През 1974 турците нахлуват на острова и окупират северната му зона, а столицата Никозия е разделена на две. Очертана е гранична линия от 183 километра, която никога не е призната от международната общност. Гръцки Кипър вдигна бариерата през тази година.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини