Кипър и Малта въведоха еврото

Кипър и Малта въведоха от 1 януари еврото с цел да се възползват от единната европейска валута в усилията си да привлекат повече инвеститори.

Освен това и двете страни са в силни позиции заради признанието на добрата им подготовка, дадено от ЕК, коментира Франс прес.

Кипър и Малта стават съответно 14-ата и 15-ата членка на еврозоната, след като Словения се присъедини към страните от ЕС, използващи единната европейска валута, на 1 януари миналата година.

Двете страни са сред малките икономики в еврозоната (800 хил. кипърци и 400 хил. малтийци). В държавите от еврозоната живеят 317 млн. души.

Системите са изградени, всички са готови за еврото и популярността на новата валута печели позиции, заяви премиерът на Малта Лоурънс Гонци.

Кипърското правителство дава подобни сигнали и Брюксел поздрави още в края на ноември двете страни, оценявайки ги като "добре подготвени" за тази промяна.

В Кипър търговските банки започнаха да набавят необходимите обеми евро - за монетите в края на октомври и през ноември - за банкнотите. В Малта този процес започна в средата на септември.

Заради рисковете от ускоряване на инфлацията малтийското правителство подписа 12 споразумения за стабилизиране на цените, които влязоха в сила от октомври 2007 г. и ще бъдат в сила до март 2008 г. Те бяха сключени в вносителите на 6700 стоки и услуги.

Повишаването на цените въпреки всичко е основната тревога за малтийците, сочи най-новото проучване на Евробарометър.

Малта изцяло зависи от вноса за необходимата й електроенергия и хранителните продукти, а това се отразява на равнището на инфлацията, отбелязва Франс прес.

Кипър, който разчита до голяма степен на туризма, също очаква повишаване на цените на стоките и услугите.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини