От Г-20 искат фирмите да плащат данъци там, където печелят

На срещата на икономическите лидери от Г-20 в турския курорт Анталия 20 определиха бежанската криза като "глобална грижа с големи хуманитарни, политически, социални и икономически последици".

Представителите на 19-те най-големи икономики в света и на ЕС призоваха всички страни да споделят бремето за преразпределение на бежанците, осигуряване на хуманитарна помощ и услуги като образование и достъп до трудовия пазар, предадоха ТАС и ДПА.

По отношение на икономиката се отбелязва, че "световният икономически растеж остава неравномерен и продължава да е под очакванията ни". Страните от Г-20 потвърждават целта, определена миналата година, за увеличаване на общия им брутен вътрешен продукт с 2 процента до 2018 г. спрямо стойностите от 2013 година. Те посочват, че вече е измината една трета по пътя към тази цел.

Според финансистите, засилващите се неравенства във все повече държави могат да представляват риск за социалното единство и благополучието на гражданите. Те се ангажират да създадат повече и по-качествени работни места и до 2025 г. да намалят с 15 процента дела на младежите, които са най-силно застрашени от трайно отпадане от трудовия пазар.

Лидерите на Г-20 приеха съвместен план за борба със заобикалянето на законите за корпоративно данъчно облагане, за да постигнат глобално справедлива и модерна международна данъчна система. Целта е да се гарантира, че компаниите плащат данъци там, където правят печалбите и инвестициите си.

За действия по климатичните промени се потвърждава целта за повишаването на световните температури да бъде ограничено до под 2 градуса по Целзий. На предстоящата конференцията по климата, която ще се проведе идния месец в Париж, се очаква да бъде постигнато обвързващо споразумение. Посочват се и планове до 2020 г. на развиващите се страни да бъдат предоставяни 100 млн. евро годишно за смекчаване на последиците от климатичните промени.

Припомняме, Г-20 е група от 19 страни с най-големи икономики в света плюс Европейския съюз, представян от държавата-председател на Съвета на ЕС.Обикновено на срещите на G20 присъстват представители на Международния валутен фонд и Световната банка. Г-20 е създадена първоначално като Г-7 на 26 септември 1999 г.

Г-20 е неофициална инициатива, в която участват финансови министри и управители на централни банкис цел сътрудничество и консултация в областите на международната финансова система, глобалната икономика и други икономически сфери.

В страните от Г-20 се произвежда 90 % от световния брутен национален продукт, генерира се 80 % от международната търговия (включително търговията в самата ЕС) и обхваща две трети от населението на света.

Г-20 е предложен от бившия канадски министър на финансите Пол Мартин (който в последствие става премиер на Канада) за сътрудничество и консултации по въпроси, свързани с международната финансова система. Тя изучава, преглежда и насърчава дискусии по политически въпроси,свързани с насърчаване на международната финансова стабилност и има за цел да разглежда въпроси, които са извън отговорността на всяка една друга организация. От началото на 2011 г. срещите на Г- 20 се провеждат веднъж годишно

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини