Ден за избори: за местна власт и за електронно гласуване

В 6 ч. тази сутрин в 12 314 избирателни секции в цялата страна започва гласуването за местна власт и в националния референдум "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

Право да избират кметове - на общини, кметства и райони, и общински съветници имат 6 363 761 души. В надпреварата за управлението на 265-те общини в България по данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) участват общо над 42 хил. кандидати - 35 771 за общински съветници, 1605 за кмет на община, 10 072 за кмет на кметство, 632 за кмет на район.

С право на глас в референдума са 6 885 893 граждани. За първи път в националното допитване за електронното гласуване ще участват и българите зад граница. За тях са открити 294 изборни секции в 45 държави.

Тези, които живеят в чужбина и не са подали заявление за гласуване там, могат да гласуват, стига да има разкрита секция, като бъдат дописани в списъка.

Гласуването ще приключи в 19 ч. По закон краят на изборния ден може да бъде отложен, ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи да упражнят правото си на глас, но не може да продължи по-късно от 20.00 ч.

Гласуването

Адресът на секцията, в която всеки има право да гласува, може да бъде проверен в интернет  или с SMS на номер 18429. Цената на съобщението e 25 стотинки без ДДС и за трите мобилни оператора. В текста се изписват единствено десетте цифри на ЕГН, а системата връща два SMS-а с номера и адреса на избирателната секция за изборите за президент и за местна власт за въведения ЕГН. Проверката може да стане и чрез стационарен или мобилен телефон - избира се 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"), който е безплатен за цялата страна.

Бюлетините и за кметове, и за общински съветници са интегрални. В тази за кметове в лявата част са изписани имената на партиите, коалициите и инициативните комитети, а в дясната - имената на кандидатите. В средата, в квадратчета са изписани номерата им и избирателят трябва да отбележи едно от тях.

За първи път за общински съветници ще се гласува с преференция. В лявата част на бюлетината са изписани имената на партиите и коалициите, а в квадратчетата пред тях трябва да се отбележи вотът. В дясната част в кръгчета са изписани само номерата на кандидатите от съответната листа - избирателите могат да видят имената им на информационни табла пред изборните секции или в тъмната стаичка. Бюлетина, в която е отбелязана само преференция - знак в кръгчето, но не и в квадратчето, ще се счита за невалидна. Ако пък има знаци в квадратчето и в няколко кръгчета, бюлетината ще е действителна, но преференцията ще се счита за водача на листата. Така ще се броят и бюлетините, в които е отбелязан вот само в квадратче.

Бюлетината за референдума е с плик. На нея към въпроса има два отговора: "да" и "не". След отбелязване на вота, тя трябва да се сгъне и да се постави в плика.

Забраните
И на тези избори е забранено заснемането на бюлетината и внасянето на заснемаща техника в тъмната стаичка

В София е забранена продажбата и сервирането на всякакъв алкохол около изборните секции. Забраната важи за целия изборен ден, но не и за семейни тържества.

През днешния ден, както и на балотажа следващата неделя, езабранен е лобът.  Ловците ще бъдат компенсирани с двa допълнителни дни през януари, извън стандартния ловен сезон.

Забранено е още предварителното раздаване на изборни книжа и материали, изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение, гласуването извън изборното помещение, с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия. Забранено е и присъствието в кабината за гласуване на други лица, освен избирателя, с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител, както и присъствието на други лица, извън гласуващите в момента избиратели, на разстояние по-малко от 3 метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.

Забранено е разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия, по начин, който позволява да се види начина на гласуване, както и влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Не се допускат действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.

МВР обяви, че над 13 хиляди полицаи  ще осигуряват нормалното протичане на изборния процес в страната, включително и спазването на забраната за купуване и продаване на гласове.

Наблюдателите

За вота 2 в 1 са регистрирани две чуждестранни организации - Централната избирателна комисия на Косово и датската неправителствена организация "Silba".

Централната избирателна комисия е регистрирала и 24 неправителствени организации, които искат да наблюдават гласуването за местния вот, а 10 от тях плюс "Национално движение БГ ПАТРИОТ" ще следят и провеждането на националния референдум.

Резултати и коментари

Първите прогнозни резултати на социологическите агенции ще бъдат огласени, след като ЦИК обяви края на гласуването. Това ще стане в специални изборни предавания на телевизиите и радиостнации..

Традиционните пресконференции, които ръководствата на основните партии ще дадат, се очаква да започнат не по-рано от 22 ч. Лидерът на БСП Михаил Миков обяви, че в партията му се колебаят дали да дават пресконференция в изборната нощ, когато според него резултатите от вота няма да са ясни.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини