Цигарите ще започнат да поскъпват от догодина

Правителството одобри законопроект за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с който се увеличава акцизът за горивата, използвани за отопление. Освен това според законопроекта акцизът върху евтините цигари ще се увеличава с по-бавни темпове от предварително обявеното. 

Приехме такава структура, която да компенсира увеличението на цените на ниския и средния клас тютюневи изделия, като така ще премахнем стимулите за контрабанда през следващите години, обясни след заседанието на Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов.

Цигарите ще поскъпват плавно до достигане на прага от 90 евро на 1000 къса. Ниският и средният клас ще поскъпват с по-бавни темпове в сравнение с най-скъпите цигари, уточни той. 

Съгласно изискванията на европейското законодателство от 1 януари 2014 г. акцизът върху цигарите трябва да е най-малко 60% от среднопретеглената продажна цена на дребно на освободените за потребление цигари, но не може да е по-нисък от 90 евро на 1000 къса. 

България, заедно с още няколко страни в ЕС - Естония, Гърция, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Румъния, има разрешение за преходен период за въвеждането на тази промяна до края на 2017 г., като се препоръчва през това време акцизът да се увеличава плавно.

Според текстовете специфичният акциз ще бъде намален от 101 на 70 лева за 1000 къса. Пропорционалният акциз пък ще бъде 38% от продажната цена за 2016 г., 40% от продажната цена за 2017 г. и 42% от продажната цена за 2018 година. 

В законопроекта е включен и текстът, според който се забранява държането, пренасянето и превозването на ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър, в количество над 40 къса. 

Горанов подчерта още, че в законопроекта е включено увеличаването на акциза на горивата, които се използват за отопление, тъй като в тази сфера има много злоупотреби. Освен това тази практика вече е приета от много държави членки на ЕС. 

Предложили сме пропан-бутанът и дизелът, когато се използват за отопление, да не са с преференциална акцизна ставка, тъй като има много злоупотреби – след това в много случаи те се използват като моторни горива. Ведомствата, които използват тези горива за отопление, ще бъдат компенсирани през разходната част на бюджета, обясни Горанов.

По думите му най-засегнато ще е Министерството на образованието и науката, като според прогнозата допълнителните разходи за него ще са около 20 млн. лева. Очакванията са ползата за бюджета от тази промяна да са около 71 млн. лева. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини