Патентоваха свръхзвуков пътнически самолет на водород

Компанията Airbus е получила патент за свръхзвуков пътнически самолет, който ще лети от Лондон до Ню Йорк само за един час. Идеята е въздухоплавателното средство Concorde 2.0 да има способността да лети над четири пъти по-бързо от скоростта на звука.

За ставнение първият Concordе летеше с 2,5 Маха и съответно прелиташе от Лондон до Ню Йорк за 3 часа и половина. Но с това разликите не се изчерпват. Според документите за патента Concorde 2.0 ще използва няколко двигатели на водород за различни цели и ще излита от земята вертикално - като космическа совалка. След като потегли, турбореактивните двигатели ще бъдат изключени и прибрани. Тогава ракетният двигател ще издигне самолета на над 30 км височина. Concorde 2.0 ще може да достига скорост над 5510 км/ч или 4 и половина пъти по-висока от скоростта на звука, предаде BBC.

Заявлението за патент описва Concorde 2.0 по-скоро като частен самолет. Пасажерите на борда могат да бъдат едва 20, а седалките наподобяват хамак. 

В заявлението за патент Airbus е изброила и военно приложение на свръхзвуковия Concorde 2.0.

Все още не е ясно дали замисълът за новия самолет ще бъде реализиран, тъй като голям брой патентни заявки така и никога не виждат бял свят като реални продукти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини