Приеха мерки срещу демографската криза

Всички присъстващи парламентарни групи в НС приеха единодушно предложението на БСП, с което се възлага на МС до 30 ноември да внесе в парламента конкретни мерки в рамките на бюджетната процедура за преодоляване на демографската криза.

„Прави странно впечатление отсъствието на цяла парламентарна група, която очевидно не се интересува от тежките проблеми пред България - Реформаторския блок”, отбеляза лидерът на социалистите Михаил Миков.

Според Миков резултатите, до които стигнахме, са последици от това, че държавата за 25 години се е оттеглила от различни сектори и политиката на по-малко държава води страната ни в челните класации по смъртност и по ниска продължителност на живота. „Политиците говорят, а държавата все повече се отдръпва. Отдръпва се в областта на здравеопазването, в областта на образованието. Социалният бюджет продължава да бъде остатъчна величина в страна, която поради системно и продължително налагана дясна политика, отстъпва от водещите си позиции в сфери като образование, здравеопазване, култура”, продължи лидерът на БСП.

По думите му всичко това се случва, защото гордостта от ниските данъци и ниските доходи убива перспективата за развитие пред квалифицираните младежи на България, защото отвореният ЕС им дава много повече възможности за доходи и за нормален живот. „Този процес ще продължи и никой чужд инвеститор няма да идва в България заради ниските заплати, ниските разходи и ниските данъци, когато няма качествена работна ръка”, категоричен бе Миков. По думите му, докато бюджетът на страната продължава да бъде в зоната на 39 – 40% преразпределяне на БВП, нищо няма да стане.

Михаил Миков заяви, че за 25 години в България не е била реализирана социална държава и днес демографският въпрос се превръща в опасност за българската демокрация. „Тия номера с технологиите, с начина на гласуване, няма да решат големия проблем – за участието на българите в бъдещето на тяхната държава”, каза още председателят на БСП. Той се обърна към социалния министър: „Тази дискусия,  трябва да се пренесе и при Вас, защото сега се обсъжда бюджетът за следващата година, сега се залагат параметрите, а не на есен да има оправдания от типа „няма пари”. Не може да не търсим средства за бъдещето на страната, кризата е видима и констатирана от всички”. Миков посочи, по думите му, скромния принос на БСП  – намаляване на данъците чрез прогресивно облагане на българските граждани със заплати до 1500 лв. и диференцираната ставка по отношение на бебешките стоки. „Без тези малки знаци, хората ще продължават да смятат, че държавата е далечна и ще продължат да гледат към терминал 2”, категоричен бе Миков.

От парламентарната трибуна социалният министър Ивайло Калфин заяви, че темата е надпартийна и не на едно правителство и за да бъде дългосрочна, тя трябва да мине през парламента.

„Има нужда от стратегия, защото само отделни мерки не биха решили проблемите, няма как с отделни мерки да се търси ефект“, заяви той. Министърът предложи и да има ежегоден доклад за изпълнението на мерките, заложени в стратегията, както и всеки законопроект да минава през демографска проверка, тоест да бъде оценен през тази призма. По думите му НСИ, Евростат, ООН, СБ - всички измерват и показват, че ако не вземем мерки  годишно БВП ще расте с 0,7% по-малко.

Мерките за заетостта са временно решение с краткосрочен ефект. Според него ни трябва различен тип икономика с по-висока производителност – без промяна на цялостната икономика, нито с данъчни нито други мерки, няма да се реши въпросът, каза още Ивайло Калфин.

Красимир Каракачанов от ПФ призова държавата да ограничи раждаемостта в маргинилизираните общности. Мерките трябва да са с оглед на българската нация, а не какво ще кажат чиновниците от Брюксел, категоричен е той. Държавата не може да продължава да мачка българската раждаемост и да стимулира ромската, заяви Каракачанов и попита какви инвестиции и каква икономика ще развиваме, когато населението застарява и нараства делът на тези без образование.

Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че в миналото демографският проблем е бил неглижиран и затова решенията сега ще дадат резултати поне след 10-15 години. Според него раждаемостта се увеличава, когато у хората има очакванията за икономически растеж и затова в тази посока трябва да са дискусиите, заключи председателят на социалната комисия и депутат от ДПС.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини