Прокуратурата: 50% от площта на морските плажове трябва да е безплатна за туристите

Малцина български потребители знаят, че като изключителна държавна собственост, плажовете по Черноморието ни трябва да са широко достъпни за туристите. Законово изискване е минимум 50% от ивиците да се предоставят свободно за почиващите, за да могат да поставят собствени чадъри, а не да плащат по 80 лв. дневно разходи за чадър и шезлонг. Това правило обаче по-скоро не се спазва от концесионерите на пясъчните ивици, които са прилапали цялята им територия и не сачо цакат туристите за всичко, ами и разполагат незаконни постройки и съоръжения.

По тази причина орокуратурата е разпоредила на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да извърши проверка на всички концесионирани плажове по Черноморието. Целта е да се установи дали концесионерите спазват законовото изискване за осигуряване на свободен безплатен достъп за туристите до 50% от територията на пясъчните ивици или всичко е покрито с платени чадъри и шезлонги. Това съобщиха от Върховната административна прокуратура (ВАП).

Изискването за безплатно предоставяне на почиващите на поне половината от територията на плажовете е заложено в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Изискването обаче масово се нарушава, а в много от случаите дори е заета цялата площ на плажа и туристите няма къде да поставят собствените си чадъри, за да не плащат за плаж.

Събират се и такси за зоните от плажа, предназначени за свободно ползване, като не рядко върху тях дори са разположени незаконни съоръжения, посочват от прокуратурата.

ВАП е възложила на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова извършването на проверка, тъй като МРРБ е компетентният държавен орган, оторизиран да осъществява контрол и мониторинг, посочват от институцията.

"Проверката ще установи дали е налице законово изискване за осигуряване на равностоен достъп до морето на зоните за свободно разполагане със зоните за разполагане на плажни принадлежности от концесионера или наемателя", се посочва в съобщението.

Проверката на прокуратурата ще установява още дали се спазват техническите параметри на морските плажове в изпълнение на изискванията на закона относно размера на площите на преместваемите обекти и съоръжения (плажни заведения, развлекателни съоръжения, търговски обекти и др).

Прокуратурата е разпоредила при констатиране на нарушения, МРРБ да предприеме действия за реализиране на административно наказателна отговорност на нарушителите. В срок до 20 юли 2015 г. МРРБ следва да предостави на прокуратурата обобщен доклад с констатациите от проверката.

Източник: inews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини