Експерт по сигурността: Трудно се предотвратява терористичен акт

Засилени мерки за сигурност на Летище София ще има през лятото. Такива се предвиждат не само у нас. Във Франция започва Евро 2016. Там има съмнения, че нещо може да се случи и затова също полицията е нащрек.

У нас патрули ще спират автомобили по тяхна преценка и ще проверяват документите на шофьорите. Колите ще бъдат претърсвани за съмнителни пакети, в които може да има взривни вещества. От МВР уверяват, че няма конкретен сигнал за заплаха за страната ни и това е превантивна мярка. 

„Дори и да има информация за заплаха, тя не може да бъде обявена с цел да не се всява паника. Това са временни мерки, които предполагат обезопасяване на района. Конкретни заплахи има за държави от Европа, а България е европейска страна, така че подобни мерки са необходими”, коментира в „Здравей, България” експертът по сигурността Славчо Велков.

„По принцип много трудно се предотвратява терористичен акт. Това, което наблюдавахме в „Сарафово”, бе ликвидиране на последствия, а не предотвратяване. Без съмнение важната фаза е превенцията. Това е голямото майсторство – да има достатъчно информация и да не се стигне до инциденти”, заяви той.

По думите му не трябва да се сравняваме с Франция и Европейското първенство, което предстои. Там ще се стекат хора от цял свят, което предполага улеснение на терористични актове. Ще има струпване на много хора и ВИП персони.

„Заплахата има реален характер. Друг е въпросът дали има конкретна информация или не. Предприетите мерки поне говорят, че службите за сигурност си вършат работата. Друг е въпросът доколко ще бъдат ефективни, тъй като една част от тях имат показен характер и целта е чисто психологическа”, на мнение е Велков.

Източник: http://novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини