2 милиона турци празнуват падането на Константинопол

“Турция няма да се извини на тези, които казаха, че деспотизмът е започнал през 1453 г., и твърдят, че има арменски геноцид”, заяви турският президент Реджеп Ердоган пред близо 2 млн. души в Истанбул. Огромната тълпа се бе събрала по случай 562-ата годишнина от превземането на Константинопол от османците, съобщи АФП.

Ердоган и съпругата му, които пристигнаха с хеликоптер за церемонията, бяха посрещнати с шпалир от 478 войници в османски униформи. Държавният глава бе приветстван и от военен оркестър, известен като Мехтер.

Празнуващите турци се събра на площад “Казлъчешме” край брега на Мраморно море. Властите описаха събитието като

най-голямото празненство в турската история

Тържеството, което е седмица преди парламентарните избори в страната, се превърна в предизборен митинг на симпатизантите на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Ердоган се надява партията му да спечели мнозинство

в парламента, за да промени конституцията и да направи Турция президентска република.

На церемонията държавният глава насочи отново гнева си срещу в. “Ню Йорк таймс”, който наскоро написа: “Г-н Ердоган изглежда доста враждебен срещу тези, които казват истината. САЩ и НАТО би трябвало да го подканят да се откаже от този разрушителен път.”

“Има един парцал, наречен “Ню Йорк таймс”. Какво казва? Има тъмни облаци над Турция? Те написаха същото и за Абдул Хамид II през 1896 г. ”, заяви Ердоган, визирирайки управлението на 34-ия султан на Османската империя. Турският президент заяви още, че в американския вестник има арменско лоби и изданието е близко до противника му Фетхуллах Гюлен.

На церемонията бе разпънат гигантски постер с ликовете на Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу. Плакатът с площ 4709 кв. м е включен в Книгата на рекордите “Гинес”. 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини