Бюлетините дърпат местните избори седмица по-късно

Представители на коалицията и партиите в парламента ще обсъждат нова идея за справяне с проблема с отпечатването на бюлетините за местните избори – балотажът за кметове да се проведе 2 седмици вместо 7 дни след първия тур на вота. Вариантът е бил лансиран от експерти на среща в четвъртък от министерския съвет.


Причината – обикновено в поне 50% от общините има балотаж, а заради забавяне на протоколите от избирателните комисии за определяне на кандидатите за кмет на втори тур във всяка община, печатниците ще имат едва 2 дни за производство на изборните книжа. Само нужните бюлетини вероятно ще са над 7 милиона, показват сметките. 

За да се реализира идеята обаче пак може да се наложи промяна в Изборния кодекс, а ГЕРБ и РБ засега са против. В закона изрично пише, че вторият тур трябва да се проведе „не по-късно от 7 дни“ след първия. „Ще се мислят варианти. Ако се наложи такава поправка за отлагане на балотажа със 7 дни може да се търси консенсус между всички само тази част от кодекса да се пипне“, обясниха депутати. Бюлетините за първия тур – над 18 милиона на брой, ще се печатат у нас и може да не се наложи купуване на техника за БНБ.

Източник: http://frognews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини