Система ще проследява лекарствата в болниците

Здравният министър д-р Петър Москов съобщи, че се планира въвеждането на проследяваща система за медикаментите и консумативите в болниците.
Пред журналисти той уточни, че пилотният проект ще започне до два месеца, предаде БТА. 

Чрез системата ще може да се проследи колко и какви лекарства и консумативи са постъпили в аптеката на дадена болница, а след това и кой лекар на кого ги предписал. В реално време директорите на болниците ще могат да следят складовата наличност и движението на медикаментите. 

По отношение на медикаментите за онкологични заболявания Петър Москов заяви, че ще има ясна система за отчет. Опаковките и ампулите от използваните лекарства ще се събират в малки прозрачни пликове, за да няма съмнения дали са приложени на пациентите. Съдържанието на пликовете ще се проверява от регионалните здравни инспекции. 

Системата за лекарствата за онкология ще бъде въведена и в частните болници, ако искат да работят по договор с НЗОК. Болници, в които се лекуват онкологично болни, ще трябва задължително да осигуряват и палиативни грижи. Така здравният министър обясни предвижданото сливане  на комплексните онкологични центрове с многопрофилните болници за активно лечение и осигуряването на комплексно лечение на болните, което е заложено в проект на промени в закона за лечебните заведения.

На въпрос дали ПГ на ГЕРБ ще подкрепи неговата реформа, Петър Москов каза, че никога не е имал съмнения, затова, че зад изпълнението на управленската програмата на правителството стои твърдо мнозинство.

"До септември ще има изработени препоръки за лекарствена политика, които ще трябва да се спазват от болниците", каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

По думите му, всяка болница ще има система за проследяване на разходите в реално време. 

Петър Москов коментира още, че няма намерение да приема кандидатура за кмет на София.

"Нямам намерение да ставам кмет на София, папа на Рим, генерален секретар на НАТО или нещо друго", категоричен бе Москов, цитиран от БГНЕС. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини