Хасковските линейки вече онлайн, спасяват живот дистанционно

Д-р Радева (вляво) получава ключовете за онлайн линейката от д-р Димитрова

Хасковският Център за спешна медицинска помощ вече ще има възможност да спасява живот дистанционно с новата си придобивка. Това ще става с реанимобил, оборудван с телемедицина - комбинирана апаратура за снемане на медицински данни и изпращането им онлайн до съответните болници. Така още по време на транспортирането ще се знае за кое отделение е пациентът, а ако местната болница няма капацитет за решаване на този проблем, ще се пренасочва в движение към подходящо лечебно заведение.

 

Новата линейка е Форд Транзит и се дарява на ЦСМП Хасково от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Още през миналата година те са обявили обществена поръчка за закупуване и оборудване на реанимобил, която е била спечелена от Форд. Стойността на автомобила, заедно с апаратурата, е 75 хиляди лева, разясни началникът на РЗИ д-р Соня Димитрова, която днес тържествено връчи ключовете на шефката на ЦСМП д-р Петя Радева. До месец в хасковския филиал на ЦСМП ще пристигне още една кола с телемедицина, но Фиат. Тук поръчката е обявена директно от линейките.

 

„С тази апаратура ще пестим от времето на пациентите“, категорична е д-р Петя Радева. Времето ще е особено ценно при характерните за Хасковско болести инфаркт и инсулт, в които златният час е ключов за оцеляване на пациента и бъдещото му излекуване без трайни последствия. „Линейките са особено подходящи за отдалечени и трудно достъпни райони. От Ивайловград или Тополовград например, транспортирането на болен често отнема близо 2 часа“, уточни д-р Радева. Затова се обмисля възможността поне един от специалните реанимобили да бъде насочен в тези общини. От друга страна в Хасково има несравнимо по-голям брой кризисни ситуации, особено по протежението на катастрофичния Е-80, който всяка година осигурява голям брой критични пациенти, за които всяка минутка е важна. А апаратурата сякаш е пригодена именно за такива случаи.

 

„Екранът на уреда може да се отдели от основното тяло и да се закрепи за пациент, затиснат в кола“, обясни началникът на мобилното звено на хасковските линейки д-р Мария Неделчева. Така може още на място да се направи електрокардиограма, да се подаде кислород и нещо повече - да се следи сатурацията на кръвта или колко ефективно кислородът влиза в тялото на пациента. Уредът е оборудван с дефибрилатор, вакуум аспиратор, може да играе ролята на временен пейсмейкър, за измерва кръвно, сърдечен пулс, че и да ги регулира. Всички получени от изследванията данни се изпращат на специален сървър в Министерството на здравеопазването, откъдето в реално време се предават до съответните лечебни заведения. Връзката става чрез мобилен интернет с практическо 100 % покритие на страната. Няма вариант да липсва покритие - където може да бъде избран 112, нашият интернет ще работи, категорична е д-р Радева по повод опасенията за бели петна в обхвата на мобилните оператори.

 

Г. Христов

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ве
    Веско
    8 -1
    12:49, 19 май 2015
    Дайте я на Кузма да я кара, той е най - добрия шофьор.
  • 2
    Он
    Он лай..........
    2 -2
    13:43, 19 май 2015
    Сложете тази линейка в Махалата и ще имате мнооого пациенти и пътеки! Народа ще плаща.
    • Се
      СЕЛЯНЖЕР
      1 0
      08:00, 20 май 2015
      Махалата направо да я лекуват като изпратят лечебен смс...
  • 3
    N-
    n-44
    4 -1
    13:43, 19 май 2015
    Кои пие вода бе братко ....доктор радева ми зябрани да пиа вода ....пием ракиа.....
  • 4
    Ма
    Майна
    3 -9
    14:15, 19 май 2015
    Спасявам закъсали дами от Хасково дистанционно... Виж коментара
  • 5
    Es
    esm
    3 -3
    17:56, 19 май 2015
    Няма го вече Близнаков онлайн ще лекувате.
  • 6
    Ха
    хари
    4 0
    21:52, 19 май 2015
    звъня една вечер на спешна помощ ,има ранен човек при инцидент-получавам отговор - а а ние нямаме стерилни медикаменти така че вземете и го превържете вкъщи с бинт и марля.иначе щели да имат нова линейка-и какво.....
    • --
      ---
      2 0
      22:48, 19 май 2015
      ...ами нищо, ако не ти се наложи да те возят...
Последни новини