Катар има интерес да инвестира в емисии на ББР и ФГВБ

Катар има готовност да инвестира във финансови инструменти, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките.
С парите ще се подпомогне финансирането на Националната програма за енергийно ефективно саниране на многофамилни жилищни сгради и ще се капитализира Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Това стана ясно по време на работната среща между българския министър на финансите Владислав Горанов и катарския му колега Али Шериф ал Емади, съобщиха от МФ. От Катар обещават много добри условия по заема.

Министър Горанов е част от делегацията начело с премиера Бойко Борисов, който е на двудневно посещение в Катар.

По време на разговора между двамата, който се проведе тази сутрин в Министерството на финансите в Доха, бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Държавата Катар. 

"България може да предложи на Катар изгодни условия за инвестиции във финансови инструменти, по-конкретно такива, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Държавата ни е стабилна както политически, така и икономически, което беше оценено положително и от финансовите пазари при емисията, която направихме наскоро", подчерта министър Горанов. 

От своя страна, Али Шериф Ал Емади прояви интерес към инвестиции от страна на Катар както в българската финансова система, така и в енергетиката, земеделието и инфраструктурата

В качестото му на председател на борда на директорите на Qatar Airways, Али Шериф ал Емади постави въпроса за разширяване на дейността в България на катарския национален превозвач и изрази задоволство от досегашния опит на Qatar Airways в България. 

Обсъдена бе и възможността за създаване на схеми за износ на селскостопанска продукцияот България за Катар.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини