Първата летяща кола падна от 800 метра

Първият в света летящ автомобил AeroMobil претърпя повреда и падна по време на полет в словашкия град Нитра. По време на произшествието летящата кола е била управлявана от нейния конструктор Щефан Клайн, който обаче е успял да скочи с парашут и за щастие е останал невредим. При аварията машината се е намирала на височина от 800 метра.

От прессъобщението на компанията става ясно, че повредата е била в едно от крилата, но като цяло това произшествие е потвърдило високото ниво на безопасност за водача. Проектът ще продължи по план. В края на миналата година словашката компания AeroMobil представи нова версия на едноименната си летяща кола, чиято разработка продължава вече 25 години.

Заможните потенциални клиенти на летящата кола ще могат да я закупят през 2017 година. Ориентировъчната цена на AeroMobil ще е 300 000 евро. Автомобилът е построен на стоманено тръбно шаси, а каросерийните панели, колелата и прибиращите се крила са изработени от въглеродни нишки. Дължината на двуместния прототип е шест метра, а широчината - 2.24 метра. Когато крилата са разгънати, широчината е 8.32 метра.

Летящият автомобил е оборудван с четирицилиндров опозитен двигател Rotax 912 с водно охлаждане и с мощност 100 конски сили. Нестандартното превозно средство се вписва и в категорията леки автомобили, и в тази на самолетите. Обемът на резервоара е сметнат така, че да позволява автономен полет от 700 километра. Максималната скорост на AeroMobil във въздуха е 200 км/ч, а на асфалт може да достига до 160 км/ч.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини