Хаос и насилие в Скопие

Най-малко 19 души са ранени, включително 15 полицаи и фотограф, след като антиправителствен протест в столицата на Македония - Скопие, прераснал в насилие, съобщава АФП.

Полицията използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне около 1000 души, които се били събрали пред сградата на правителството в Скопие. Това станало след обвинение на опозиционен лидер, че кабинетът на премиера Никола Груевски е покрил убийството на 22-годишен мъж, бит от полицията по време празненствата след изборите през 2011 година.

Скандирайки „Убийци! Убийци" и настоявайки за оставката на правителството, протестиращите хвърляли предмети и чупили прозорците на правителствената сграда. Освен това те блъскали паркираните на близо коли иподпалили няколко контейнера.

15 от ранените са полицаи, заяви пред АФП говорителят на вътрешното министерство Иво Котевски. Той допълни, чепротестиращите замеряли с твърди предмети униформените и затова броят на ранените може да се увеличи.

Политическото напрежение в Македония ескалира от януари насам, когато правителството обвини лидера на основната опозиционна партия Зоран Заев и четирима други в шпионаж и насилие срещу длъжностни лица.

Заев отхвърли обвиненията и вместо това обвини правителството в подслушване на най-малко 20 000 души, включително политици, журналисти и религиозни лидери.

Партията на Заев бойкотира парламента почти една година. Опозицията обяви, че планира голям антиправителствен протест в средата на май.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини