Невъзможният двигател на НАСА мина успешно теста във вакуум

Електромагнитния двигател EmDrive, наричан още "невъзможният" е преминал успешно тест във вакуум. Това е "голям пробив за многогодишни международни усилия на няколко конкуриращи се научно-изследователски екипи" - съобщава NASA Space Flight.

Принципът на работа на EmDrive е в разрез с някои закони на физиката, а целта е създаването на космическия кораб, който ще наруши всички и ще пътува по-бързо от светлината.

Измерената тяга на EmDrive не отговаря на стойностите, които  се получават по формулите от класическата физика. Според тях тази затворена "микровълнова печка" не може да се използва за космически двигатели заради закона за запазване на инерцията.

Успехът на тестовете на EmDrive до момента бе подлаган на съмнение от критиците, заради факта, че те не бяха проведени във вакуум. Поради това създадената тяга би могла да е вследствие на конвекционни течения на въздуха, предизвикани от микровълновото лъчение.

Така изглежда Невъзможният - кухо медно тяло, състоящо се от цилиндър и конус, затворено отвсякъде. Принципът на действие се основава на ефекта от налягането на електромагнитното лъчение: микровълновото излъчване упражнява налягане върху отражателя. Заради формата на отражателната камера налягането на частта с по-голям диаметър е по-високо от частта с по-малък диаметър. 

Последният тест обаче показва ефективността на двигателя EmDrive във вакуум. Той може да ускори всякакви обекти до релативистични скорости. Изпитанията на двигателя, проведени във вакуумна камера, показват, че двигателят е в състояние да генерира тяга във вакуум като дълбокия вакуум в космоса. Сега въодушевлението е голямо в очакване тези резултати да бъдат потвърдени от следващите тестове.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини