Котки - герои спасяват човешки живот

Асоциацията на фелинолозите във Финландия обяви официално за герои няколко котки, които са помогнали на стопаните си да се справят с дадено заболяване и дори са допринесли за спасяването на живота им.

Две от животните - Симба и Пирпана, живеят със своите стопани – диабетици. Стопанинът на Симба един ден не чул будилника, защото получил пристъп на хипогликемия. Котката започнала да бута мъжа с лапите и муцуната си да го хапе. Преди това тя никога не е правила така. Човекът се опитал да го отблъсне, но котката настоятелно продължила да го драска и той се събудил. Така мъжът бил спасен от диабетна кома.

Пирпана също усетила, че на болната ѝ от диабет стопанка ѝ е прилошало в съня. Животното започнало да ближе шията и ръцете ѝ. Жената се събудила, но заради пристъпа не можела да се движи. Мъжът ѝ също се събудил и разбрал, че на жена му ѝ е лошо и ѝ оказал помощ.

Котката Мери живее със своя стопанин, който страда от деменция трета степен. Тя се грижи да него като го подсеща кога да си взема лекарствата, скачайки на стол, който се намира до леглото му. Така мъжът засега успява да избегне хоспитализирането си.

Други двама питомци Кале и Сепо предупредили своите стопани за пожари. Стопаните на Сепо включили съдомиалната машина, която започнала да пуши, после отишли в другата стая, откъдето чули необичайното мяукане на домашния си любимец. Те се върнали в кухнята и успели да предотвратят пожара. Кале живеел със стопанина си в дървена къща. Една вечер мъжът пуснал печката и легнал да спи. Събудил се от това, че котката го драскала по ръцете. Къщата вече била обхваната от пламъци, но стопанинът и Кале успели да се спасят невредими.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини