Саркози към Борисов: Ти си най-оцеляващият български политик

Ти си най-оцеляващият български политик, поздравявам те, че положи всички усилия и успя да съставиш работещо правителство. Ти нямаш загуби, ти имаш само победи.
Това е заявил бившият френски президент и председател на „Съюз за народно движение“ Никола Саркози по време на срещата си с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщиха от партията. 

Двамата се срещнаха в Париж, където Борисов ще присъства на откриването на изложбата "Епопея на тракийските царе" – археологически открития в България” в Музея „Лувър”. 

По време на разговора Саркози е заявил, че подкрепя ГЕРБ в Европейската народна партия (ЕНП) още от първия ден и че между ГЕРБ и „Съюза за народно движение“ има перфектно сътрудничество. 

Още когато те видях, знаех, че ще станем приятели. Много обичам България. Радостен съм, че благодарение на ГЕРБ България зае полагащото й се място в Европейския съюз“, заявил още Саркози. 

От своя страна Борисов го поздравил за победата на партията на Саркози на последните местни избори във Франция. Премиерът го запознал с политическата обстановка в България и с функционирането на коалиционния кабинет. 

Добрите ни отношения и с президента Оланд, и с премиера Валс, и с партията на колегата Саркози, която спечели местните избори, са шанс за България. Днешната ни среща с моя приятел Саркози дава допълнителна увереност на френския бизнес, че България е прогнозируема страна, и независимо от политическата конюнктура, сме добро място за правене на бизнес. Не случайно и всички големи компании от Франция вече пожелаха да се видим и да разговаряме за възможностите за инвестиции в нашата страна“, добавил Борисов. 

Той е поканил Саркози да посети България, за да засилят допълнително съвместната работа между ГЕРБ и „Съюза за народно движение“. Саркози приел поканата с удоволствие, се казва в официалното съобщение. 

В рамките на посещението си в Париж министър-председателят ще се срещне и с президента на Франсоа Оланд в Елисейския дворец. На срещата ще присъства и френският премиер Манюел Валс. и председател на Съюза за народно движение. 

Заедно с Бойко Борисов във Франция са вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на културата Вежди Рашидов, уточниха от правителството. 

Междувременно от Министерството на икономиката съобщиха, че министър Божидар Лукарски ще участва в Българо-френски бизнес семинар "Българският пазар: възможности за инвестиции и бизнес", който ще се състои утре в Париж. 
В рамките на посещението си той ще присъства на откриването на изложбата в "Лувъра", по-късно днес.

Преди нея Вежди Рашидов и Фльор Пелерен – министър на културата и комуникациите на Франция, подписаха съвместна Декларация за защита на авторските права и на културното наследство. 

"Ние ценим много високо енергията и последователността, с която Вежди Рашидов като министър в първия и във втория си мандат досега работи за развитие на културното сътрудничество между България и Франция, затова предлагаме след изтичането на 5-годишното Споразумение между България и Лувъра през 2016 г., то да бъде подновено за още пет години", е заявила г-жа Пелерен, цитирана от Министерството на културата. 

Тя поздравила Рашидов и за изграждането на новата Национална галерия "Квадрат 500" в София, по-известен като Българския Лувър.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини