Подменяме всичките 400 линейки за 5 г.

По 80 нови линейки годишно ще бъдат купувани през следващите пет години. Това съобщи във Велико Търново заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той уточни, че планът за модернизация на спешната медицинска помощ е петгодишен и предвижда автомобилният парк да се обновява всяка година с по 20%. „100 линейки ще бъдат купени със средства от държавния бюджет.

 Предвижда се осигуряване на високопроходими автомобили и санитарна авиация“, подчерта д-р Шарков. Останалите реанимобили ще се купят с пари от ЕС. Броят на линейките в страната е около 400.

Зам.-министърът уточни, че стойността на целия план е около 170 милиона лева, а през юни ще е ясен размерът на първите траншове. За да започне реализацията веднага, се обмисля обявяването на обществени поръчки под условие. Целта е щом бъдат преведени средствата, изпълнението на дейностите по обновяване да стартира веднага, обясни д-р Ваньо Шарков.

Според програмата за модернизация на спешните медицински центрове ще бъде обновено оборудването в кабинетите, ще има обучение на парамедици и лекарски асистенти, а заплатите ще растат с по 20% годишно. „Искаме лекарите да отиват с удоволствие сутрин на работа и вечер също да си тръгват с удовлетворение“, подчерта д-р Шарков. Реформата предвижда и нова система за прием на пациентите чрез въвеждане на т.нар. триаж. Болните в най-тежко състояние ще са с червен код и ще се насочват директно към противошоковата зала независимо от реда пред кабинетите.

Във Велико Търново д-р Шарков и шефът на областната болница д-р Стефан Филев откриха реновираните Първо вътрешно отделение и Реанимация. В основния ремонт са вложени около 800 000 лева.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини